Yaş Dostu Teknolojiler ve Tasarımlar Sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

Yaş Dostu Teknolojiler ve Tasarımlar Sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 12:15

- Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbiş: - "Yaşlılar da teknolojiyi kullanabilir ama kendi yaşlarına uygun teknolojileri bulup önlerine koyma sorumluluğu bize aittir"

Haberin Devamı

ANKARA (AA) - Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, yaşlıların yeni teknolojilere adapte olamadığı yönünde genel bir kanaat olduğunu belirterek, "Yaşlılar da teknolojiyi kullanabilir ama kendi yaşlarına uygun teknolojileri bulup önlerine koyma sorumluluğu bize aittir" dedi.

Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) tarafından, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi ile Türkiye Girişim ve Gelişim Teknolojileri Derneğinin katkısıyla "Yaş Dostu Teknolojiler ve Tasarımlar Sempozyumu" düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Rektörü İbiş, etkinlikte yaptığı konuşmada, 1970'li yıllarda Türkiye'de erkekler için ortalama ömrün 55, kadınlar için 58 olduğunu belirterek, bugün gelişmiş ülkelerde ortalama ömrün 90 yıla yaklaştığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye'de 65 yaş üstünde 8-8,5 milyon kişinin yaşadığını ifade eden İbiş, "Uzun yaşamak herkesin arzusu ama kendi kendine yeterek yaşamak çok önemli. Yaşlılıkta yaşamın idamesi ve gereksinimlerin karşılanması ülkelerin politikaları açısından belirleyici oluyor" dedi.

Yaşlılar açısından aktif yaşamın önemine işaret eden İbiş, aktif ve üretken olan kişilerin başarılı bir yaşlılık dönemi geçirdiğini söyledi.

Yaşlıların yeni teknolojilere adapte olamadığı yönünde genel bir kanaat bulunduğunu belirten İbiş, "Onların etkin olarak yararlanabileceği yeni uygulamaları ortaya koyabiliyor muyuz? Yaşlılar da teknolojiyi kullanabilir ama kendi yaşlarına uygun teknolojileri bulup önlerine koyma sorumluluğu bize aittir. Burada üniversitelere, sanayiciye ve iş dünyasına, sivil toplum kuruluşlarına ve kamu kesimine önemli roller düşüyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Önemli olan konforlu yaşlanmak"

Etkinliğe katılan eski Bakanlardan Güldal Akşit de bugün 65 yaşın bile erken bir yaş olarak nitelendirildiğini, Türkiye'de ortalama ömrün 80 yılı geçmeye başladığını söyledi.

Ortalama ömrün yükselmesinin insanları mutlu ettiğini dile getiren Akşit, "Sadece yaşlanmayı geciktirmek önemli değil. En önemlisi konforlu yaşlanmak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Konforlu yaşlanma açısından teknolojileri iyi kullanmanın önemli olduğunu vurgulayan Akşit, sivil toplum kuruluşlarının bu anlamda çalışmalar yaptıklarını anlattı.

- Diğer konuşmalar

Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete de yaşlıların bakım ihtiyaçlarının karşılanmasının yaşlanan bütün ülkelerin öncelikli konuları arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye'de huzurevleri ve rehabilitasyon merkezlerindeki hizmetlerin yanı sıra evde bakım hizmetlerinin de kurumsallaşması gerektiğini dile getiren Özmete, "Yalnız yaşayan ya da ailesi tarafından bakılan yaşlılara nitelikli bakım desteği sağlanması yaşlının ve yaşlıya bakan aile bireylerinin yaşam kalitesini yükseltecektir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Teknolojik uygulamaların tüm yaş gruplarında hayatı kolaylaştırdığına dikkati çeken Özmete, başarılı yaşlanmada sağlıklı yaşam biçimi ve sunulan fırsatların genetik özelliklerden daha etkili olduğunu söyledi.

Türkiye Girişim ve Gelişim Teknolojileri Derneği Başkanı İffet Kaya Erçil de yaşlıların bireysel olarak teknolojiden yararlanmaları için daha fazla imkan verilmesi gerektiğini belirterek, "Beceri ve yeteneklerinin farkında olan çok sayıda yaşlımız kendilerine sunulan olan değişim olanaklarından faydalanmak için ikinci bir davet beklemeyecektir" ifadesini kullandı.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSTİM OSB) Başkanı Orhan Aydın da bölgelerinde medikal sanayiye odaklanmış gruplar bulunduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!