Yangın merdiveni umurumuzda değil

Güncelleme Tarihi:

Yangın merdiveni umurumuzda değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2010 00:00

TÜSİAV’ın anketi, ev satın alırken sığınak ve yangın merdivenlerinden habersiz olunduğunu ortaya koydu. Ankete katılan bin 10 kişiden 900’ü ne sığınaktan ne de yangın merdiveninden bilgisinin olduğunu beyan etti.

Haberin Devamı

TÜRK Sanayici ve İşadamları Vakfı’nın (TÜSİAV) anketi, 100 binlerce TL verip ev satın alırken bile sığınak ve yangın merdivenlerinden habersiz olunduğunu ortaya koydu. TÜSAV’ın bin 10 kişi arasında yaptığı ankete göre 900’e yakın kişi, ne sığınaktan ne de yangın merdiveninden bilgisinin olduğunu beyan etti.  TÜSAV tarafından yapılan anket, 100 binlerce TL verip ev satın alırken, savaş durumunda veya büyük afetlerde sığınılacak sığınak ve yangın merdivenlerinden habersiz olunduğunu ortaya koydu. Ankara genelinde yapılan, ancak havalimanları, otobüs garajı gibi şehirdışı yolcu giriş ve çıkışının yapıldığı noktalardaki kişilere de yönlendirilen ankete katılanların yaklaşık yüzde 90’ının ne sığınaktan, ne de yangın merdiveninin varlığından haberdar olmadığı ortaya çıktı.
İki kişi bildi
Ankete katılanlar içinde “şehrinizdeki sığınağın yerini biliyor musunuz” sorusuna sadece iki kişi cevap verebildi. Soruyu cevaplayanlardan birisi, “Kalenin ordaymış ama görmedim. Öyle diyorlar” derken, diğer kişi “İki yerde olduğunu biliyorum. İçlerine girmedim. İçerisi nasıl haberim yok. Bilebildiğim kadarıyla, gerek Kale gerekse Dikmen’dekine daha ilk parti girişte ne olur bilemem. Telefatın olacağına emini” dedi.
Nereden girilir
Ankette, yangın merdivenli  konutlarda oturanlardan yüzde 80’inin “yangın merdiveni olduğunu biliyorum ama nerden girilir nerden inilir bilmiyorum” dediği ortaya çıktı. Evdeki sığınaktan haberim yok diyenlerin oranı yüzde 60, var ama depo olarak kullanılıyor diye cevaplayanların oranı yüzde 30,    hiçbir bildiğim yok diyenlerin ise yüzde 10. Ankete katılanlar içinde kalorifer dairesi sığınak oldu     diyenler yüzde 5, “aman bu da dert mi, yönetici düşünsün” diyenlerin oranı da yüzde 5 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!