Yağ yakayım derken fıtık olmayın

Güncelleme Tarihi:

Yağ yakayım derken fıtık olmayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2024 17:05

Fitness Eğitmeni Volga Sezer ve diyetisyen Eda Kürkçü, spor egzersizlerinde merak edilen tüyoları açıkladı.

Haberin Devamı

Yaza hazır ve formda girmek için egzersiz çalışmalarında en doğru zamanın kış ayları olduğunu vurgulayan Sezer, “Yazın hazırlığı kışın yapılır. Yaza hazır, formda bir şekilde girmek istiyorsak, bunun en doğru zamanı kışın başlarıdır. Bunun öncelikli sebebi, yeterli süre. Bir ay içinde belli bir forma gelmeniz imkansız. İkinci en önemli nedeni, kışın yapılan antrenmanlar, yazın yapılan antrenmanlara oranla çok daha yüksek oranda yağ yaktırıyor” dedi. Egzersizlerle ilgili yapılan yanlışlar hakkında da bilgi veren Sezer şunları söyledi:

Yağ yakayım derken fıtık olmayın


“Örneğin çok kilolu bireyler hemen mekik hareketiyle antrenmana başlıyorlar. Mekik hareketi yağ yaktırıcı bir egzersiz değil. Bölgesel yağ yakımı dediğimiz bir süreç yok vücutta. ‘Mekik yağ yakar’ demek de yanlış olacak. Mekik temel egzersizlerden biridir. Asıl uygulanmasının sebebi karın kasları olan bireyin, karın kas arası çizgilerini daha belirgin hale getirmek üzerine yaptığı bir egzersizdir. Aksine kilolu bir bireyin sürekli mekik çekiyor olması fıtık başlangıcına bile sebep olabilir.”

NE AÇ NE TOK

Haberin Devamı

Yağ yakayım derken fıtık olmayın

Diyetisyen Eda Kürkçü de egzersize aç ya da tok olarak başlanılmaması gerektiğini belirterek, “Egzersiz ve beslenme birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Egzersize aç ya da tok olarak başlanılmamalıdır” dedi. Kürkçü, “Egzersiz sırasında gastrointestinal rahatsızlığı en aza indirmek için egzersizden 3-4 saat önce ana öğününün, 1-2 saat önce ara öğünün tüketilmiş olması gerekiyor. Egzersiz sonrasında boşalan glikojen depolarının yeniden doldurulması ve yıpranan kasların onarılması için protein, karbonhidrat ve yağ içeren dengeli bir ana öğün yapılmalı. Karbonhidratlara ek olarak, yüksek kaliteli protein kaynaklarının alımı, kas protein sentezinde önemli bir artı sağlıyor. Ayrıca egzersiz sırasında ter yoluyla kaybedilen su ve elektrolitlerin geri alınması oldukça önemli. Aksi takdirde bu durum kas kramplarına neden olabilir.”

BAKMADAN GEÇME!