Yaban hayata şifa kliniği

Güncelleme Tarihi:

Yaban hayata şifa kliniği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2022 15:00

Yılda ortalama bin yaban hayvanının tedavi gördüğü AÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, yardıma muhtaç her hayvanı tedaviye alıyor. Doğaya dönmeye hazır olan hayvan sayısı ise yılda 600’ün altına düşmüyor.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi bünyesinde 2018 yılında oluşturulan 'Yaban Hayvanları Birimi ve Kliniği'nde her yıl ortalama bin yaban hayvanı, tedavi görüyor ve yüzde 60'ı sağlıklarına kavuşturulup, doğaya bırakılıyor. 10 bin metrekarelik kapalı alana sahip 100 hekimle sağlık hizmeti verilen hayvan hastanesi bünyesindeki klinikte her yıl doğada kaçak avcılık, araç çarpması, zehirlenme gibi nedenlerle yaralı ve güçten düşmüş bulunan yüzlerce yaban hayvanı, tedavi edilerek doğaya bırakılıyor. Veterinerlik fakültesi öğrencilerinin de görev aldığı klinikte şu anda nesli tükenme tehlikesi altında olan vaşak ile 1 kirpi, 2 küçük akbaba, 1 kara akbaba, 2 puhu, 1 tilki, 2 kerkenez, 2 kartal, 1 kara leylek, 5 baykuş ve 9 kızıl şahin olmak üzere 27 yaban hayvanının tedavisi sürüyor. Yaban hayvanları, tedavilerinin tamamlanmasının ardından doğal ortamına bırakılacak.

Haberin Devamı

Yaban hayata şifa kliniği

TÜM HAYVAN TÜRLERİ TEDAVİ EDİLİYOR

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Oytun Okan Şenel, Türkiye’de veteriner hekimliği alanında nitelikli ve yetişmiş insan kaynağı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Şenel, yılda ortalama bin yaban hayvanının tedavi için hastaneye getirildiğini belirterek, "Özellikle bakanlık yetkililerine, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerine ihbar edilen yardıma muhtaç tüm yaban hayvanları bölgemizde bize getiriliyor. Çoğunlukla yırtıcı kanatlı hayvanlar hastanemize gelir. En fazla bize gelen hayvan türü kızıl şahin; ancak akla gelebilecek bütün kuş türleri, yırtıcı olmayan yabani kuş türleri de geliyor. Bunun dışında ayı, bozkurt, vaşak gibi memeli hayvanlar da ziyaret ediyor birimimizi. Bize gelen tedavi edilebilir hayvanların neredeyse tamamı burada hizmet alıp tekrar doğaya dönüş yapıyor; ama yüzde 60’ın üzerine geçmiyor. Yıllık olarak yaklaşık bin yaban hayvanının geldiği birimimizde; tedavi ederek tekrar doğaya kavuşturduğumuz hayvan sayısı 600’ün altında değildir. Hayvanların doğaya salınımı bizim sıklıkla gerçekleştirdiğimiz bir aktivite. Güçlerini kazanıp, kendi başlarına doğada kalabileceklerine bizi ikna ettikleri ilk anda olabildiğince hızlı bir şekilde doğal yaşam alanlarına kavuşturmak istiyoruz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Yaban hayata şifa kliniği

GEREKİRSE CERRAHİ MÜDAHALE YAPILIYOR

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, Ankara başta olmak üzere Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat gibi çevre illerin de protokol kapsamına girdiğini söyledi. Yarsan, “Buradan gelen gerek Doğa Koruma ve Milli Parklar ekibi gerekse aynı şekilde vatandaşlar tarafından getirilen yaban hayvanlarının tedavi süreçleri burada tamamlanır sonrasında eğer gerekiyorsa cerrahi bir müdahale gerçekleştirilir. Tedavileri gerçekleştirildikten sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görüşülerek bu canlıların doğaya salımları gerçekleştirilir" dedi.

Haberin Devamı

Yaban hayata şifa kliniği

Yaban hayata şifa kliniği

BAKMADAN GEÇME!