Vize ücretleri el yakıyor

Güncelleme Tarihi:

Vize ücretleri el yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 00:00

Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Başkanı Veli Sarıtoprak, elçiliklerce tahsil edilen vize ücretlerinin Türk vatandaşları arasında sıkıntı yarattığını, elçiliklerin değişik tarifeler uyguladıklarını ve aşırı ücret aldıklarını öne sürdü.

Türk vatandaşlarının yurtdışına çıkarken pek çok sorunla karşılaştığını belirten Sarıtoprak, şunları söyledi:
“Sorunların en başında elçiliklerin aldığı vize ücretleri geliyor. Yeşil pasaportu bile kabul etmeyip, normal pasaport ücreti alan elçilikler var. Tahsil edilen aşırı ücretlerin iadesi istendiğinde vatandaş dikkate bile alınmıyor. Bazı elçilikler, vize sürelerini kısa tutarak bir yıl içinde daha çok vize harcı tahsil ediyorlar. Türkiye’de en az 5 milyona yakın Şengen vizesi alındığı biliniyor. Her bir vize için ortalama 100 Euro ödüyoruz. Bunu rakama vurduğunuzda Türk vatandaşlarının ortalama bir hesapla 500 milyon Euro’yu Avrupa Birliği ülkelerinin elçiliklerine vize harcı olarak ödedikleri görülüyor.
Bu vize ücretleri üzerinden Türk maliyesi hiçbir vergi alamıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin elçiliklerinin bir çok masrafını, tahsil ettikleri vize ücretlerinden karşıladıklarını biliyoruz. Maliye ve Dışişleri Bakanlıklarımızı vize ücretleri konusuna eğilmeye ve konuyu incelemeye davet ediyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!