Valilik ruhsatı yargıdan döndü

Güncelleme Tarihi:

Valilik ruhsatı yargıdan döndü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2016 15:35

Atakule’de yenilenme projesini yürüten Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’yla, yapının mimarı Ragıp Buluç’u karşı karşıya getiren yıkım tartışmasıyla ilgili mahkeme, şirketin Valilik’ten aldığı yıkım ruhsatını iptal etti.

Haberin Devamı

Ankara Hürriyet’e süreci özetleyen Avukat Mustafa Büyükavcıoğlu, şöyle konuştu: “Atakule GYO A.Ş. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yıkım kararı almış ve işlemlere başlamıştı. Açılan davalar sonucunda mimari projenin özgün fikir ifade edip etmediğine, davacının izninin gerekip gerekmediğine dair mimari estetik komisyonundan bir karar alınmaksızın işlem yapıldığı için yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Atakule GYO A.Ş. tarafından da Mimari Estetik Komisyonu kararına dayalı yeni bir yıkım izni verilmesi talep edildi. Görevlendirilen komisyon, ‘taşınmazın kamuoyu ve kent belleğinde Ankara’nın simge yapılarından biri olarak anılması dolayısıyla özgün yapı niteliği taşıdığını ancak görev ve uzmanlık alanları dışına çıkarak mimari projede değişiklik yapılmasında sakınca bulunmadığına’ şeklinde karar verdi. Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde eser üzerindeki haklarını hiçe sayarak yıkım işlerine izin vermiş ve yargı kararını yok saymıştır. Bunun üzerine yıkım ruhsatı işleminin alenen ve açıkça hukuka aykırı olması sebebiyle açtığımız davada Ankara 18. İdare Mahkemesi ‘Dava konusu yapının yıkımına karar verilebilmesi için komisyon tarafından eserin bütünlüğünün bozulup bozulmayacağı yönünde bir değerlendirme yapılması gerekeceğinden taşınmazın yıkımına izin verilmesine ilişkin işlem de hukuka uyarlılık bulunmamaktadır’ gerekçesiyle; işlemin hukuka uygun bulunmadığını tespit ederek yıkım işleminin iptaline karar vermiştir.”

Haberin Devamı

YIKIM 2 YIL ÖNCE BAŞLADI

Kule kısmına dokunulmadan, AVM kısmının yıkımına 2014’ün nisan ayında başlanan Atakule’de mimar Ragıp Buluç, kendisinden izin alınmadan yapıya müdahale edildiği’ gerekçesiyle, Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (GYO) dava açmıştı. Atakule GYO ise, “Eski mimar, 2004 yılında, eser üzerindeki telif haklarını yüksek bir bedel karşılığında bize devretti” savunmasını yapmıştı. Yaklaşık 2 sene boyunca mimar Buluç tarafından açılan davalarda daha önce yürütmeyi durdurma ve yıkım ruhsatı iptali verilen Atakule’deki çalışmalar devam etmiş ve AVM kısmı tamamen yıkılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!