Uyuşturucunun merkezi

Güncelleme Tarihi:

Uyuşturucunun merkezi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2014 01:16

19 yaşında uyuşturucu nedeniyle yaşama veda eden Muhammed Mustafa Duru’nun mahallesi Gültepe’yi mercek altına alan Ankara Hürriyet, ailelerle görüştü. İddialara göre, bölge çocukları çetelerin arasında büyüyor, uyuşturucu şebekeleri polis operasyonlarına karşı “Ayık ol” şifresi ile haberleşiyor.

Haberin Devamı

Altındağ Gültepe Mahallesi’nde Muhammed Mustafa Duru adlı genç, uyuşturucu kullandıktan sonra hayatını kaybetti. Yaşanan olayın ardından Ankara Hürriyet, Gültepe Mahallesi’ne girdi ve bölgede gençlerin uyuşturu bataklığına nasıl saplandığını araştırdı. Konuyla ilgili görüş bildiren fakat güvenlik gerekçesiyle isim ve fotoğraflarının yayınlanmasını istemeyen onlarca mahalleli, “Çeteler bizi burada bulur ve canımıza kast eder” diyerek şunları söyledi:
“Kentsel dönüşümle birlikte bölgede hayat standardı yükseldi ancak mahalle hala uyuşturucu çetelerinin kontrolü altında. Bu nedenle 6 yıl içinde çok sayıda aile evlerini boşalttı. Dönüşüm binaları çok katlı gecekondulara döndü. Biz hangi evlerde hangi maddelerin kullanıldığını biliyoruz. Emniyete şikayet ederken bile korkuyoruz. Buraya devlet eli değmeli. Sadece olay olunca operasyon yapılmamalı.”

Haberin Devamı

HABERLEŞME SİSTEMİ POLİSTEN KORUYOR

Gültepe’de günün her saati sokak başında bekleyen gençler ve onların önünde duran sivil araçlar dikkat çekiyor. Aralarında 30 saniyeden kısa süren anlarda esrar, hap, eroin ve bonzai alışverişi yapıldığı iddia ediliyor. Uyuşturucu işine bulaşan gençlerin, mahalleye giriş yapan yabancı bir araca karşı aralarında “Ayık ol” şifresi ile haberleştikleri belirtiliyor. İddialara göre; sokağın başında duran genç, şüpheli bir araç gördüğünde “Ayık ol” diye bağırıyor. Bu ses bitmeden başka bir ses, o bitmeden başka bir ses bir anda mahallenin dört bir yanından “Ayık ol” sesleri yükselmeye başlıyor. Bölge sakinleri, uyuşturucu satıcılarının bu yöntemle haberleşip, üzerilerinde bulunan uyuşturucu maddeyi kuytu bir yere attıklarını, böylece polis baskınları ve cezai sorumluluktan kurtulmaya çalıştıklarını savunuyor.

BOŞ EVLERİ YIKIYORUZ

Gültepe Mahallesi Muhtarı İbrahim Çağlar, mahallede boş evlerin yıkılması için uzun uğraşlar verdiğini belirterek şöyle konuştu:
“Uyuşturucu için imkan tanıyan boş evleri yıktırmaya uğraşıyorum. Ancak enkaz bedeli veya hakkımı kaybederim korkusu ev sahiplerinin ağır davranmasına neden oluyor. Bu metruk binalar gençlere alan oluşturuyor. Son 10 yılda binlerce boş gecekondu yıktırdım. Kalanları ikna etmeye çalışıyorum. Bunun yanında mahallede sosyal alan yetersizliği var. Eksiği kapatmak için uğraşan irili ufaklı sivil toplum kuruluşları var ama imkanları kısıtlı olduğu için çözüme ulaşamıyorlar. Daha etkili çalışmalar şart” dedi.

Haberin Devamı

CİDDİ BİR TRAFİK VAR

Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu Başkanı Dila Tezemir, Ankara’nın belli bölgelerinde ciddi bir uyuşturucu trafiği olduğunun altını çizerek, “Biz genç kardeşimizin öldüğü bölgeyi iyi tanıyoruz. Oradan alıp, rehabilite ettiğimiz kardeşlerimiz var. Ancak hepsine yetişebilecek imkanımız yok. Altındağ’daki uyuşturucu trafiği korkunç düzeyde. Bunun önüne el ele vererek, aileleri, gençleri bilinçlendirerek geçebiliriz. Diğer türlü işimiz çok zor. Biz zoru başarmak için belli kesimlerden destek ve ilgi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ÇİNÇİN’DEN DÜNYAYA

Kentin olaylarla anılan mahalleleri Çinçin ve Yenidoğan’dan çıkarak, birçok spor dalında başarıdan başarıya koşan çocuklar yetiştiren Güç Koşullardaki Bireyler Federasyonu (GÜÇKOBİR) Başkanı Murat Berksun ise şunları söyledi:
“Bölgede ciddi bir problem var. 10-11 yaşındaki çocukları sokaklarda sigara içerken görebiliyoruz. Belli bir yaşa gelip, uyuşturucuya bulaşmaları an meselesi. Onları bu ortamdan koparıp topluma kazandırabilecek tek şey zevk aldıkları bir aktivite yaptırmak. Biz bu nedenle o bölgelerde ilgi çekici branşlar açtık. Meyvelerini de aldık. Elimizde onlarca kupa ve madalya var. Şampiyonlar artık dünyaya açılmanın planlarını yapıyor. Ancak elimizdeki imkanlar 50-60 çocuğa yetiyor. Devlet desteğiyle sadece o bölgelerde değil tüm Ankara hatta tüm Türkiye’de bu tarz çalışmalar yaparak gençleri topluma kazandırmak istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!