Uyku sorunu da kilo yapabilir

Güncelleme Tarihi:

Uyku sorunu da kilo yapabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2009 00:00

Uzmanlar, kalp çarpıntısı yaşayan ve sürekli kilo alan hastaların uyku sorunu olabileceğini belirterek uyku laboratuvarına başvurmalarını önerdi.

Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesinin yeni açılan Uyku Laboratuvarının Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Mansur Sezginer, Uyku bozukluğu sorununun yaşam kalitesini etkilediğine dikkat çekti.
Sağlıklı bir bireyin günlük 7-8 saatlik iyi ve kaliteli bir uykuya ihtiyacı olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Mansur Sezginer uykusuzluk çeken kişilerin işinde, sosyal yaşantısında, çevresiyle olan iletişiminde, okulda veya trafikte birçok problemle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.
Bunların yanı sıra horlama, baş-boğaz ağrıları, omuz-sırt tutulmaları, mide yanmaları, kalp çarpıntıları, tansiyon tedavisine yanıt vermeme, cinsel yaşam kalitesinde düşüş ve kilo alma gibi sorunların da uyku bozukluklarından kaynaklanabileceğini belirten Dr. Sezginer, bu belirtilerden bir veya bir kaçının görülmesi halinde bir uyku laboratuvarına başvurulması gerektiğini ifade etti.
Uyku laboratuvarında, hastanın vücudunun çeşitli yerlerine elektrotlar yerleştirilerek; uyurken beyin elektrik aktivitesi (EEG), göz ve kas hareketleri (EOG, EMG), vücudun oksijen miktarı, karın ve solunum kaslarının hareketleri ile kalp atım hızı (EKG) değerlerinin ölçüldüğünü kaydeden Dr. Mansur Sezginer, “Daha sonra bu kayıtlar, göğüs hastalıkları, nöroloji ve kulak burun boğaz uzmanı hekimlerden oluşan Uyku Komisyonunca değerlendiriliyor. Kurul gerekli görürse daha ileri tetkikler de isteyebilir ya da bu bilgilere göre hastanın tedavisini düzenler” diye konuştu.

Tedavi seçenekleri

Kurul kararına göre tedavinin; cerrahi, medikal ya da radyofrekans gibi yöntemler kullanılarak yapılabildiğini anlatan Dr. Mansur Sezginer, “Bademcik ve geniz eti, burunda septum deviasyonu ve polip gibi problemler cerrahi yöntemlerle giderilirken, kokna küçültme, damak ve dil köküne yapılacak uygulamalar radyo frekans yöntemiyle yapılır. Tedavi sonrasında kişi kaliteli uykuya kavuşacak ve yakınmalarında önemli ölçüde azalma olacaktır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!