Usta gitaristten Piazzolla ziyafeti

Güncelleme Tarihi:

Usta gitaristten Piazzolla ziyafeti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 00:00

Dünyaca ünlü klasik gitar sanatçısı Manuel Barrueco renkli konser programıyla bu akşam 25. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’ne Latin Amerikalı yaylı çalgılar dörtlüsü Cuarteto Latinoamericano’yla birlikte müzikseverleri coşturacak.

Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleşen konser programında Barrueco tangonun usta ismi Astor Piazzolla, G.Guastavino, J. Alvarez, A. Barrios’un seçkin eserlerini seslendirecek. MEB Şura Salonu’nda saat 20:30’da başlayacak konserde Michael Daugherty ve Gabriela Lena Frank gibi Amerikalı bestecilerin "Bay of Pigs" ve "New Work" adlı eserlerinin de Türkiye prömiyeri yapılacak.

Konser öncesinde Ankara Hürriyet’e verdiği özel röportajda Uluslararası Ankara Müzik Festivali’ne ikinci kez katılmanın heyecanı içersinde olduğunu ifade etti. Barrueco soruları şöyle yanıtladı:

n Türkiye’deki seyirci potansiyelini nasıl buluyorsunuz?

n Türkiye’de verdiğim konserlerden hep güzel anılarla ayrıldım. Her sanatçının dilediği gibi coşkulu ve misafirperver bir seyirci potansiyeli var.

n Bugüne kadar birçok seçkin caz ve rock gitaristleriyle özel projelere imza attınız. Bu tür projeler nasıl ortaya çıktı? En çok hangi müzik türünü çalmaktan keyif alıyorsunuz?

n Bütün müzik türlerini ve yeni şeyler yapmayı çok seviyorum. Bu bağlamda Al Di Meola, Steve Morse (Deep Purple), ve Andy Summers (The Police) gibi meraklı ve yeni şeyler denemeyi seven sanatçılarla birlikte projeler gerçekleştirdim. Her proje, her birliktelik benim müzik kariyerime önemli katkılarda bulundu. Yoluma öğrendiğim yeni şeylerle devam ediyorum. Değişik bestecilerle çalışmayı seviyorum, ama son zamanlarda tangonun ustası Astor Piazzolla’nın eserlerini yorumlamaktan çok büyük keyif alıyorum.

MÜZİĞİN ANDY WARHOL’U

n Cuarteto Latinoamericano ile birlikte sahne alacağınız festivaldeki konser programı hakkında neler söyleyeceksiniz?

n Latin repertuvarının önemli bestecileri Carlos Guastavino ve Astor Piazzolla’nın seçkin eserlerini yorumlayacağız. Bunun yanı sıra Michael Daugherty ve Gabriela Lena Frank gibi Amerikalı bestecilerin bizim için yaptıkları eserlerini de Türkiye’de ilk defa seslendireceğiz. Amerikan popüler müziğinden esinlenen Daugherty, bestelerinde Jimmy Hendrix ve The Doors’tan alıntılar görmek mümkün. Ben onun Amerikan müziğini Andy Warhol’u olarak görüyorum. Frank ise Perulu annesinin köklerinden esinlenerek, Inka kültürüyle ilgili harika bir eser besteledi. Bu iki Amerikalı bestecilerin eserleri Türkiye’de ilk defa seslendireceğiz, bu anlamda bu eserlerin Türkiye prömiyerini yapıcağız.

n Programınızın ikinci bölümünde ağırlıklı olarak Astor Piazzolla’nın eserlerine yer veriyorsunuz. Piazolla’nın müzik kariyerinizdeki önemi nedir sizin için?

n Yeni çıkan "Tango Sensations" adlı albümümüzde yer alan "Asleep", "Anxiety" ve "Fear" adlı üç eseri seslendireceğiz. Bir ay önce TonarMusic tarafından piyasaya çıkan yeni albümümüzde Piazzolla’nın "Five Tango Sensations" eserleri ve konserin birinci bölümünde seslendireceğimiz Carlos Guastavino’nun eseri yer alıyor. Bu CD’yi konser sırasında temin etmek mümkün olacağını tahmin ediyorum. Piazzolla’nın müziğini tango ritimleri ve şehvetli melodilerini çok seviyorum. En son çıkardığım "Solo Piazzolla" adlı solo albümümde "Five Pieces for guitar" uyarlamasını yaptığım solo flüt için "Tango-Etudes" adlı eseri, "Verano Porteno," ve "Invierno Porteno." Adlı eserler yer alıyor. Bu albümün 2008 Grammy ödüllerinde En İyi Enstrümantal Solo Performansı’na aday gösterildiğinde çok mutlu olmuştum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!