Üretim olmadan istihdam olmaz

Güncelleme Tarihi:

Üretim olmadan istihdam olmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 00:00

ASO Başkanı, “Üretim olmadan istihdam olmaz, kalkınma olmaz, refah ve huzur olmaz, istikrar da olmaz” dedi. Özdebir, bu nedenle üretimin desteklenmesini istedi.

ANKARA Sanayi Odası (ASO)’nun aylık Oda Meclis’i toplantısında bir konuşma yapan Nurettin Özdebir, Şubat ayında sanayide üretimin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 arttığını, ancak, sanayi üretimindeki artışın her sektörü aynı oranda etkilemediğini kaydetti. Söz gelimi diğer ulaşım araçları ve büro makineleri ve bilgisayar imalatı sektörlerinde üretimin düşmeye devam ettiğini, giyim eşyası, basım ve yayım, metalik olmayan diğer mineral ürünler, ana metal sanayi sektörlerinde üretim artışının oldukça sınırlı kaldığını belirten Özdebir, imalat sanayinde kapasite kullanım oranının Nisan ayında bir önceki aya göre 4,3 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre de 11,9 puan artığını hatırlattı.

Yükselen piyasalar

Türkiye’nin işsizliği azaltabilmesi için yüzde 4’lerin çok üzerinde hızla büyümesi gerektiğini belirten Nurettin Özdebir, Ocak dönemi verilerinin de gösterdiği gibi işsizliğin çok yüksek oranlarda seyrettiğini söyledi. Dünya Bankası’nın Doing Business 2010 raporunda Türkiye’nin istihdam maliyetlerinde 182 ülke arasında 145. sırada yer aldığına dikkat çeken Özdebir, istihdam maliyetleri içinde istihdam vergilerinin, son yıllarda yapılan iyileştirmelere rağmen hala büyük bir yer tuttuğunu kaydetti.

Kıdem tazminatında reform yapılmalı

İstİhdam maliyetleri içinde kıdem tazminatının da büyük yer tuttuğunu belirten Özdebir, Türkiye’de 20 yıl çalışan bir işçinin kıdem tazminatının 95 haftalık ücrete karşılık geldiğini, 50 kişiden fazla işçi çalıştıran işletmelere getirilen mühendis, sağlık elemanı istihdam etme zorunluluğunun da istihdam artışını adeta cezalandırdığını ifade etti. Özdebir, istihdam üzerindeki bu maliyetleri düşürmeden istihdamı artırmanın çok zor olduğunu kaydetti. İstihdam vergilerinin düşürülmesi ve kıdem tazminatı sisteminde bir reform yapılmasını talep ettiklerini hatırlatan Özdebir, “Bu reformla bir kıdem tazminatı fonu oluşturulmalı ve kıdeme hak kazanmak için çalışılacak süre uzatılarak kazanılan kıdem süresi düşürülmelidir” dedi.

Üretimi artırmalıyız

Üretİm olmadan istihdam, kalkınma, refah, huzur ve istikrarın da olamayacağına vurgu yapan Özdebir, “Bu nedenle biz ASO olarak her şeyin başı üretimdir diyoruz. Üretimi mutlaka artırmalıyız” diye konuştu. Özdebir, kamuya olan vergi ve SSK borçlarının, uygun vade ve faizlerle yeniden yapılandırılması, yeniden yapılandırılan borçların ödeme dilimlerinde ağırlığının ileri dönemlere itilmesi, borçların gecikme faizlerinin Hazine’nin borçlanma faizleri kullanılarak yeniden hesaplanmasının yerinde olacağını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!