Üniversitelinin barınma sorunu nasıl çözülecek

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelinin barınma sorunu nasıl çözülecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2022 15:35

Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, başkentte kiralık ev arayışında olan üniversite öğrencilerinin özellikle de devlet üniversitelerinin yoğun olduğu Çankaya’da sorun yaşadığını söyledi. Akçam, öğrencilerin barınma sorununun çözümü için ‘kamuya ait sosyal tesislerin ve atıl durumda olan binaların yurda çevrilerek öğrencilere arz edilmesi’ gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kredi Yurtlar Kurumu’nun ‘yurt yerleştirme’ sonuçları açıklandı. Üniversite kenti olan Ankara’da, KYK yurduna yerleşemeyen öğrencileri ise barınma telaşı sardı. Başkentte ev arayışında olan öğrencileri neler bekliyor? Ev arayan öğrenciler ev bulabilecek mi? Yurt yerleştirmeleri açıklandıktan sonra kiralarda fahiş bir artış oldu mu? Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, bu soruları yanıtladı:

‘TALEP VAR ARZ YOK’

“Kriz dünyadaki herkesi vurdu. Burada mal sahipleri fazla hırslanmamalılar. Hükümet bu anlamda birkaç iş yaptı. Buna göre, 1 Temmuz 2023’e kadar kiralarda yüzde 25’den fazla artış olmayacak. Öğrencilerimiz bizim için kıymetli, onları zorlamamamız lazım. Devlet üniversitelerinin yoğun olduğu Çankaya’da kiralık konut bulmada sıkıntı yaşanıyor. Şehrin merkezindeki kira artışlarıyla şehrin dışında kalan yerlerdeki kira artışları bir değil. Şehir merkezindeki kira artışı 4-5 bin lira iken şehrin dışında kalan bölgelerde artış 1 ila 2 bin lira arasında oluyor. Bu anlamda konuta ihtiyaç var. Kiralık konut konusunda talep var, arz yok. Öğrenciler 1-2 kişi ile bir konutu tutmakta zaten zorlanıyorlar. Yurtlara yerleştirme oranında bir düşüş olması halinde kiralık konutların yetmemesi ve mal sahiplerinin kiraları yukarı çıkarma ihtimali ise korkular arasında. Sosyal yardımlaşma ağlarının genişlemesi gerekiyor. Bu anlamda belediyelere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na çok iş düşüyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu ‘Şefkat Evleri’ gibi projelerin daha da artması gerekiyor. Öğrencinin yaşadığı barınma sorununa çözüm üretmek adına kamuya ait sosyal tesisler ve atıl durumda olan binalar yurda çevrilerek öğrencilere arz edilmeli. Mal sahipleri fahiş zamlar yapmayarak öğrencilerin yanında durmalı.

BAKMADAN GEÇME!