Üniversite gençliği engellilerin yanında

Güncelleme Tarihi:

Üniversite gençliği engellilerin yanında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2008 00:00

Ankara’nın üç önemli üniversitesinin öğrencileri "Engelsiz Dershane" projesi kapsamında engelli öğrencilere ÖSS’ye hazırlık dersleri vermeye başladı.

ODTÜ, Bilkent, Ankara ve Hacettepe üniversitesinden öğrenciler, "Engelsiz Dershane" projesi kapsamında görme engelli gençlere Öğrenci Seçme Sınavı’na (ÖSS) hazırlık dersleri veriyor.

Projenin koordinatörlerinden ODTÜ Okul Öncesi Öğretmenliği son sınıf öğrencisi Ayşegül Mercan, engellilere yönelik üniversiteye hazırlık kursları düzenleyen dershane olmadığını, eşitsizliği gidermek için böyle bir proje başlattıklarını bildirdi.

Uygar Görme Engelliler Derneğinde, farklı illerden dershane için gelen görme engellilere her gün 09.00’dan 19.30’a kadar 60 gönüllü üniversite öğrencisinin ders anlattığını kaydeden Mercan, dershanede diğer üniversite hazırlık kursları gibi çalıştıklarını ifade etti.

Görme engellilerin özellikle matematik derslerinde sorun yaşadıklarını belirten Mercan, bunu gidermek için engellilere birebir ders verdiklerini söyledi. Dershanede deneme sınavları da yaptıklarını dile getiren Mercan, ayrıca Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünden mezun olan bir gönüllü tarafından öğrencilere haftada 2 saat rehberlik hizmeti verildiğini belirtti.

Öğrencilerin büyük çoğunluğunun engellileri nedeniyle lisede sözel veya eşit ağırlık puan türünü seçtiğini anlatan Mercan, şöyle devam etti:

Önyargılı öğretmenler var

"Dershanelerde genellikle tahtaya yazı yazılarak eğitim veriliyor ama görme engelliler bu yöntemden doğal olarak yararlanamıyor. Onlara göre eğitim de verilmiyor. Ayrıca öğretmenler görme engellilere karşı ön yargılı davranabiliyorlar. Bu nedenle diğer öğrencilerle engelli gençler arasında bir eşitsizlik oluyor. Biz de bu dershaneyle görme engelli gençlerle sağlıklı gençler arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu çocuklar kendilerine fırsat verildiği zaman çok güzel işler başarabiliyorlar. Sağlıklı insanlar gibi eğitim alabildiklerinde neler yapabileceklerini göstermek istiyorlar."

Engelsiz bilinç eğitimi

Farklı üniversitelerden de olsa organize çalışan gönüllüler, dershanede eğitmenliğe başlamadan önce "Engelsiz Bilinç" eğitimi alıyor. Engellilere nasıl yaklaşılması gerektiği, görme engelliye konunun nasıl anlatılacağı gibi eğitimlerden geçen gönüllüler, ayrıca 2 derse stajyer öğretmen olarak katılıyor. Gönüllüler, görme engellilere ders vermek için yeterli olduklarında ve kendilerini hazır hissettiklerinde derslere girebiliyor.

Dershanede, 60 gönüllü öğretmen, 14 görme engelli gence ÖSS’ye hazırlık eğitimi veriyor.

Katsayı düzenlemesi talebi

Engelsiz Dershane öğrencilerinden Ersan Kayhan, eğitimleri için dershanenin çok önemli katkı sağladığını söyledi.

Görme engellilerin kariyer için seçebilecekleri çok fazla alan bulunmadığına işaret eden Kayhan, hukuk, psikolojik danışmanlık ve rehberlik ile siyasal bilgiler bölümlerinde görme engellilerin başarılı olabileceklerini belirtti. Ancak matematik derslerinde sorun yaşadıklarını, okullarda matematik dersinin görme engellilere uygun anlatılmadığını ifade eden Kayhan, şunları kaydetti:

"Görme engelliler için hukuk, siyasal bilgiler gibi kariyer alanlar eşit ağırlık bölümünde. Eşit ağırlıkta ise çoğu görme engelliler başarılı olamıyor. Dolayısıyla lisede psikolojik olarak sözel bölümleri seçmeye zorlanıyoruz. Sözel bölüm öğrencisi olarak da hukuku seçmemiz halinde katsayı oranı çok düşüyor. Yetkililerden, görme engelliler için bu katsayı farkının ortadan kaldırılmasını ya da bizim yapabileceğimiz alanlara göre değiştirilmesini istiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!