Ulus’ta üç etaplı proje kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Ulus’ta üç etaplı proje kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2009 00:00

Danıştay tarafından iptal edilen Ulus Tarihi Kent Projesi olağanüstü toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülürken, projenin üç ayrı etaptan oluşan yeni sınırları CHP’nin muhalefetine rağmen AKP’li ve MHP’li üyelerce oy çokluğuyla kabul edildi.

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi, Danıştay’ın kararıyla iptal edilen Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi’ni, olağanüstü toplantı yaparak yeniden görüştü. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkanlığında toplanan Meclis’te yine mahkeme kararıyla iptal edilen Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı’nda belirlenen etaplardaki hak sahipleri ile yapılacak işlemler konusu da görüşülürken her iki konuda CHP’nin muhalefetine karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.
Meclis toplantısında ilk olarak mahkeme kararıyla iptal edilen Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Proje Alanı’ndaki 13 etapta bulunan hak sahipleri ile yapılacak işlemlerde esas alınacak hususlara ilişkin Başkan Gökçek’in okuduğu gündem maddeleri, oy çokluğuyla kabul edildi.
MHP’den destek
Ardından gündemin Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Sınırı’na ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun yapılacak çalışmalara ilişkin raporunun okunduğu Meclis toplantısında söz alan MHP Grubu Sözcüsü  İbrahim Uyar, iptalden önce 210 hektar olan sözkonusu alanın 130 hektara düşürüldüğünü kaydederek, “Bu alanın imar ve bayındırlık komisyonda görüşülmesi üzerine üç etapta yapılması planlanmaktadır. Biz de MHP gurubu olarak, bu alanın etaplar halinde düzenlenmesini destekliyoruz” dedi.
Gökçek’ten komisyon salvosu
Yenileme alanına ilişkin çalışmalarda dikkat edilmesi gereken önerilerini de okuyan Uyar’ın ardından açıklamada bulunan Başkan Melih Gökçek, “Biz konuyu komisyonda görüşürken, CHP’li meclis üyesi arkadaşlarımız müspet oy vermişti. Ancak mecliste bu oylar menfiye dönmüş. Yani bakarsanız, bu konu komisyonda ihtisas sahibi arkadaşlar tarafından müspet bir olay olarak karşılandı. Ben şunu anlamıyorum, Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı olarak ilan edilmesine niye karşı çıkılıyor, bu bir plan veya proje değil” dedi.
İş mahkemelere düşecek
Gökçek’in ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Çatak Ankara’nın geçmiş planlarından örnekler verdiği konuşmasında, “Ulus’la ilgili planlar bölge halkına sivil toplum örgütlerine ve meslek örgütlerine sorulmadığı sürece mahkemelere iş düşecektir. Verdiği karar yüzünden kimsenin yargıyı suçlamaya hakkı yoktur” dedi.
Oy çokluğuyla kabul edildi
Konuşmaların ardından “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi kapsamında imarın 19953-19955-19960-19968-19969-19972-19973-19976-19978-19980-19981-19983- 9994-1999 parsellerde mülk sahipleri tarafından talep edilmesi halinde restorasyon ve mühendislik projelerinin bedelsiz verilmesi” ile “Ulus Tarihi Kent Merkezi yenileme alanı sınırının onayına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu” maddeleri oy çokluğuyla kabul edildi.

Haberin Devamı

Ulus Projesi şu etaplardan oluşacak

Haberin Devamı

Mahkeme kararıyla iptal edilen Ulus Tarihi Kent Projesi’yle ilgili alınan yeni kararla proje üç etapta yapılacak.
Birinci Etap: Anafartalar caddesi, Kevgirli Sokak, Hıdırlıktepe, Atıfbey İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi güney SİT sınırları ve Çankırı Caddesi çevresi, Hacıbayram Camii, Sümerbank, Valilik Binalarını da kapsayan 34 hektarlı kuzey bölümü.
İkinci Etap: Hisarpark Caddesi, Bentderesi Caddesi, Ankara Kalesi doğusu SİT sınırları, Ulucanlar Caddesi, Anafartalar Caddesiyle çevrili kale, Atpazarı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Samanpazarını da kapsayan yaklaşık 42 hektarlık doğu bölümü.
Üçüncü Etap: Anafartalar Caddesi, Talatpaşa Bulvarı, Atatürk Bulvarı, İstiklal Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi’yle çevrili Atatürk Heykeli, Merkez Bankası, Kültür Bakanlığı, hal ve Suluhanı da kapsayan yaklaşık 54 hektar yüzölçümlü güney bölümü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!