Ulaşım karıştı

Güncelleme Tarihi:

Ulaşım karıştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2020 23:56

Özel halk otobüslerinin temsilcileri AHOK ve ÖHO arasında, hat güzergâhları nedeniyle gerginlik çıktı. Bir grup otobüs şoförü araçlarıyla gittikleri ÖHO önünde yumurtalı eylem düzenledi. AHOK’un 146 aracı seferden çekilirken, EGO yasal işlem yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde (ABB) dün yapılan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Alt Komisyonu Toplantısı’nda, Ankara Özel Halk Otobüsçüler Esnaf Odası (ÖHO) ve Ankara Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (AHOK) arasında hat güzergâhları ile ilgili tartışma yaşandı. Tartışmalar üzerine toplantı iptal edilirken, aynı anda hem AHOK’a hem de ÖHO’ya üye olan bir grup otobüsçü esnafı oda önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Olayın ardından EGO Genel Müdürlüğü, AHOK’un, 14 güzergâhta çalışan toplam 146 aracını hatlardan çektiğini duyurdu. Ulaşımın aksamaması için EGO’nun ilave servis verdiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

HATTAN ÇEKİLENLER İÇİN YASAL SÜREÇ

“EGO Genel Müdürlüğü’nün denetiminde hizmet vermekte olan Ankara Halk Otobüsleri Kooperatifi’ne (AHOK) bağlı Özel Toplu Taşıma Araçları (ÖTA) işleticileri, 7 Ekim 2020 tarihi itibarıyla sözleşme kapsamında çalıştıkları hatlardan araçlarını çekmişlerdir. Özel Toplu Taşıma Araçlarının güzergâh düzenlemelerinin Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu’nda gündeme alınmaması gerekçe gösterilerek, 14 adet güzergâhta çalışan toplam 146 adet aracın çekildiği hatlarda, Sincan, Etimesgut bölgesi güzergâhlarında metro aktarmalı ilave ring servisleri ile Mamak, Altındağ ve Keçiören bölgelerinde aynı güzergâhlarda verilen ilave servislerle, EGO Genel Müdürlüğümüzün mevcut araç ve personel imkânları dâhilinde hizmet verilmektedir. Hatlarını çeken işleticiler ile ilgili yasal süreç başlatılmıştır.”

‘ODA HATTIMIZA İTİRAZ EDİYOR’

Araçların sadece bir saatliğine çekildiğini belirten AHOK Başkanı Kurtuluş Kara, yaşanan tartışmaların ÖHO’nun itirazından kaynaklandığını savundu. Kara, Hürriyet Ankara’ya şunları söyledi: “339-112 numaralı Ege Mahallesi-Kızılay-Şehir Hastanesi hattında 14 aydır çalışıyoruz. 14 aydır çalışmamıza rağmen Ankara Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası, Trafik Şube Müdürlüğü’ne dilekçe vererek UKOME kararı olmadığını belirtip araçlarımızın Kızılay’dan geçmesine itiraz ediyor. Geçen hafta araçlarımız parka çekilip emniyet tarafından ceza yazıldı. Şoförlerimizin ehliyet puanları dolduğundan dolayı araçlar çalışamaz hale geldi. Biz bunun üzerine EGO Genel Müdürlüğü’ne taleplerimizi ilettik. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş’a da talepler iletildi.

BİR SAATLİK SERVİSTEN ÇEKİLDİ

Yaşanan sorunlar nedeniyle taksi, dolmuş ve otobüs oda başkanları bir araya toplandı. Ankara Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası, hem bize hem de minibüsçülere hatlarla ilgili itirazda bulununca, oda başkanları arasında tartışma yaşandı. Bunu duyan esnaf da aynı zamanda kendi oda başkanları da olan Ercan Soydaş’a oda önünde tepkilerini gösterdiler. Bir saatlik süreçte otobüsler servisten çekilmiştir, daha sonra servislerine devam etmişlerdir. Pandemi sürecinde zarar ettiğimiz halde otobüslerimiz seferlerine devam etmektedir. Zor bir dönemden geçiyoruz. Esnafımız ciddi şekilde zarar ediyor. Bizim esnafımızın Sayın Mansur Yavaş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bir sorunu yoktur. Tek beklentimiz zarar ve mağduriyetin giderilmesidir. Mansur Yavaş’ın adaletine de inanıyoruz.”

DOLMUŞÇULAR ARASINDA DA TARTIŞMA YAŞANDI

Haberin Devamı

UKOME Alt Komisyon Toplantısı’nda Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası ile Sincan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası arasında da hatlarla ilgili gerginlik yaşandığı öğrenildi.

Ulaşım karıştı


YUMURTALI EYLEM

Haberin Devamı

UKOME toplantısının ardından AHOK’a da bağlı olan özel halk otobüsü şoförleri, haklarının savunulmadığı gerekçesiyle, üye oldukları Ankara Özel Halk Otobüsçüler Esnaf Odası’nın (ÖHO) Ulus’taki binasına yumurta atarak protestoda bulundu. Yaklaşık 50 şoför, kendi haklarını savunmadığını iddia ettikleri Oda Başkanı Ercan Soydaş’a tepki gösterdi. Yaklaşık 10 otobüsle oda önüne gelen grup, ellerindeki yumurtaları içeride kimsenin bulunmadığı oda binasına atarak protestoda bulundu. Grup adına konuşan Kasım Bozkurt, “Ankara’da iki grup mavi halk otobüsü var. Bizim kararlarımız, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmiyor. Buradaki başkan, buna hep engel oluyor. Biz ekmeğe muhtacız. Bizim araçlarımızın hepsi sıfır. Aylık 14 bin lira masrafı var. Bu odanın başkanı, bizim ilettiğimiz tüm kararlara itiraz etmiş. Bizim haklarımızı savunmuyor” dedi. Bir süre oda önünde bekleyen grup, daha sonra polisin uyarısıyla dağıldı. Fatih POYRAZ/DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!