UKOME servisler için tek tarife belirledi

Güncelleme Tarihi:

UKOME servisler için tek tarife belirledi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2023 09:31

ABB UKOME Genel Kurulu, Hürriyet Ankara’nın gündeme getirdiği okul ve personel taşımacılığı yapan servislerdeki çifte tarife karmaşasını sona erdirdi. Dün yapılan toplantıda servis araçları için tek bir tarife belirlendi. UKOME Genel Kurulu, özellikle öğrenci velilerine tarifenin üzerinde yapılacak taşıma durumunda şikâyet ve hukuki işlem hatırlatması yaptı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu, Ankara’da C plakalı servis araçlarındaki tarife karmaşasına son noktayı koydu. Başkentte okulların açılmasına kısa süre kala Ankara Servisçiler Odası’nın ayrı Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) ayrı servis tarifesi oluşmuştu. UKOME Genel Kurulu bu ikilemi sona erdirmek için dün toplanarak ‘Okul ve personel servis taşımacılığı ücret tarifesinin belirlenmesi’ konusunu görüştü. ABB Ulaşım Dairesi Başkanı Ali Cengiz Akkoyunlu başkanlığında yapılan toplantıda öğrenci taşımacılığı için Ankara Servisçiler Odası tarafından belirlenen tarifenin, personel taşımacılığı için ise ATO’nun tarifesinin uygulanması kararlaştırıldı. İki tarifenin birleştirilmesiyle tek tarife belirlendi.

Haberin Devamı

SÖZLEŞMELERİN YENİLENMESİ GEREKİYOR

UKOME Genel Kurulu’na da katılarak görüş bildiren ATO Ulaştırma ve Lojistik Koordinasyonu Özel İhtisas Komisyonu Başkanı ve Meclis Üyesi Aydın Fatih Bektaş, öğrenci tarifesinin mevcut ekonomik koşullara göre çok düşük rakamlar olduğunu bu rakamlar ile okullarda öğrenci servislerinin taşımacılık yapamayacağını belirtti. Bektaş şunları söyledi: “Asgari ücret, yedek parça, akaryakıt, araç sigortaları, işletme ve yatırım maliyetlerinin yüzde 200 oranında artmasına rağmen, belirlenen fiyatların önceki yıl fiyatlarına göre ortalama yüzde 65 oranında arttırılması kabul edilemez. 11 Eylül Pazartesi günü okulların açılması ile birlikte UKOME kararı öncesinde imzalanan sözleşmelerin yenilenmesi gerekiyor. Bu işlemler sonrasında birçok okulda esnaf ve tacirler hizmetlerine devam edemeyecek. Bu durum kaos oluşturacak. Maliyetler gelirin üzerinde olacağı için esnaf ve tacirler için tek çıkış yolu sözleşmeleri iptal etmek ve hizmete devam etmemek gibi görünüyor.”

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ HATIRLATMASI

UKOME Genel Kurulu, alınan yeni tarife kararı sonrasında özellikle öğrenci velilerine, tarifenin üzerinde yapılacak taşıma durumunda şikâyet ve hukuki işlem hatırlatması yaptı. Esnaf, tacir ve okulların kendi araçları ile yapacakları hizmetlerde, kararın alındığı tarih itibarıyla tek tarifenin geçerli olacağı, bu tarife üzerinde ücret talep edilmesi halinde Zabıta Daire Başkanlığı’na şikâyetlerin iletilebileceği belirtildi. Velilerin, fazla ödedikleri tutarları iade almak için de Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapmaları gerektiği hatırlatıldı. UKOME, servisçilere de kararda belirtilen fiyat tarifesine uygun hizmet vermeleri gerektiğini vurgulayarak aksine hareket edenler için hukuki işlemlerin yapılacağını belirtti.

Haberin Devamı

TARİFE FİYATLARI

ALINAN kararla gidiş-dönüş öğrenci taşımacılığı için yıllık 3 kilometreye kadar 10 bin 400 TL, 3-6 kilometre arası 11 bin 460 TL, 6-10 kilometre arası 13 bin 245 TL, 10-15 kilometre arası 15 bin 410 TL ücret talep edilecek. 15 kilometreyi aşan her kilometrede ise 200 TL artış yapılacak. Personel taşımacılığında ise gidiş-dönüş toplam 50 kilometreye kadar mesafeler için yolcu kapasitelerine göre 3 bin 500 TL ile 9 bin TL arasında ücret talep edilecek.

HÜRRİYET ANKARA GÜNDEME GETİRDİ

UKOME servisler için tek tarife belirledi

UKOME, C plakalı servis araçları için tarife belirlemeyince Ankara Servisçiler Odası’nın ayrı Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) ayrı servis tarifesi oluşmuş, çifte tarife, özellikle öğrenci velilerinin kafasını karıştırmıştı. Hürriyet Ankara da konuyu ‘SERVİSTE ÇİFTE TARİFE KAFA KARIŞTIRDI’ haberiyle gündeme taşımıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!