UKOME’nin ‘güzelliği’ güvenliği riske ediyor

Güncelleme Tarihi:

UKOME’nin ‘güzelliği’ güvenliği riske ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2010 00:00

Elmadağ Otobüs İşletmeleri Kooperatif Başkanı Özgür Durak, UKOME’nin ayakta yolcu taşıma kararıyla ilgili olarak, “UKOME ayakta yolcu taşıma için bir güzellik yaptı” değerlendirmesini yaptı.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’ne bağlı Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin mücavir alanlarda da ayakta yolcu taşımacılığına izin veren kararı tartışma yarattı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) kararı yargıya götürmeye hazırlanırken, Elmadağ Otobüs İşletmeleri Kooperatif Başkanı Özgür Durak, “Hergün ceza yiyorduk. UKOME ayakta yolcu taşıma için bir güzellik yaptı” dedi.
Toplu taşımacılık alanında birçok bilimsel çalışmaya imza atan Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Metin Şenbil, Karayolları Trafik Kanunu’nun, aracın taşıma kapasitesinin üzerinde ayakta yolcu almasını yasakladığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

Esas alınan teknik özellik

“Ancak, taşıma kapasitesi de aracın fabrika çıkışındaki teknik özelliklerine göre değerlendiriliyor. Yani bazı modellerde taşıma sınırı ayakta yolcuya müsade etmezken, bazı modellerde taşıma kapasitesi 25 yolcuya kadar çıkabiliyor. Bazı midibüslerde ise, modifiye edilerek teknik özellikleri değiştirilmektedir. Herhangi bir standarda riayet edilmeden yapılan bu modifikasyon neticesinde gayri nizami ve gayri sıhhi taşıma kapasitesine ulaşılarak üretim çıkışı elde edilen taşıma kapasitesi ve kanunda belirtilen taşıma sınırı aşılarak fazla yolcu taşımanın yolu açılmaktadır.”

“Ankara’nın kanunsuzluklar kentine dönüştüğünü” savunan TÜDEF Başkan Yardımcısı Ali Çetin de, son düzenlemelerle şehirler arası hız limitinin bölünmüş yollarda 110 kilometreye çıkartıldığını hatırlatarak şöyle devam etti:

“Bu araçlar kağıt üzerinde şehir içi taşımacılık yapıyor. Ancak, ilçeler arası taşımacılıkta zaman zaman 110 kilometre hıza kadar çıkabiliyor. Burada yapılan, yasanın arkasından dolanmaktır.

Ankara Büyükşehir Belediyesi UKOME’yi kullanarak artırılan hız limitini de dikkate almadan şehirler arası yolda midibüslerin ayakta yolcu almasına onay vermiştir. Bu her şeyden önce bu trafik kanuna aykırıdır.

Kanuna aykırı

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 5. maddesi ‘Taşıma faaliyetleri, ekonomik, seri, elverişli, güvenli, çevreye kötü etkisi en aza indirilecek, genel sağlık, fert, toplum ve çevre sağlığı ile güvenliğini olumsuz yönde etkilemeyecek ve kamu yararını gözetecek tarzda serbest rekabet ortamında gerçekleştirilir’ demektedir. Her ne kadar belediye mücavir alanlarındaki karayolu taşımacılığı belediye ye bırakılmışsa da yasaya aykırı düzenleme yapılması düşünülemez. UKOME kararları ile yasa ve yönetmelikler değiştirilemez. Sadece birileri daha fazla para kazanacak diye ve onların kazandığı paradan bazı siyasiler rant elde edecek diye insan hayatı hiçe sayılarak kanuna aykırı düzenleme ve uygulama yapılamaz. TÜDEF olarak en kısa sürede söz konusu UKOME kararına ulaşıp, durumu değerlendirip yasaya aykırı hususların giderilmesi için dava açacağız.

Emniyet kemeri zorunlu ama ayakta yolcu serbest

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Trafik Planlama Ana Bilimdalı Yrd. Doç. Dr. Kürşat Çubuk da, “Toplu taşımacılıkta emniyet kemeri kuralı getirirken, ayakta yolcu taşıma izni verilmesinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını” savundu. Çubuk, “Trafik kazalarında yaşanan kayıplar her geçen gün artarken, daha sıkı tedbirler alınması gerekirken, eğitim durumunu yükseltilmesi düşünülürken, yolların kalitesi ve denetim mekanizmasının yaygınlaştırılması istenirken, nasıl olur da böyle bir karar alınalibiliyor. Hiçbir bilimsel dayanağı yok” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!