Üç kıtada varis arandı

Güncelleme Tarihi:

Üç kıtada varis arandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2011 00:00

Bentderesi’nde son kalan yedi evi bugün yıkacak olan Büyükşehir Belediyesi, evlerin varisini bulabilmek için Afrika’dan İngiltere’ye uzanan müthiş bir varis bulma operasyonu yürüttü.

ANKARA kent merkezinin kanayan yarası Bentderesi Genelevi’nde bugün yedi ev daha yıkılacak. Büyükşehir Belediyesi’nin satın alma yoluyla yıkacağı yedi evin sahiplerini bulabilmek için Afrika’dan İngiltere’ye müthiş bir “varis bulma” operasyonu yürüttüğü ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl başlanan ve 30 evin 19’unun yıkıldığı genelevdeki yedi ev bugün yıkılacak. İki evle ilgili mahkemeden yıkım kararı aldıran belediye onları da yıkabilirse yalnızca iki ev kalacak. Yetkililer geriye kalan iki evin kendiliğinden kapanarak, Bentderesi Genelevi’nin tarih olacağını ifade ediyorlar.

Bir seneyi aşkın süredir devam eden yıkımlar için Büyükşehir Belediyesi’nin “çok ince taktiğine” ve Afrika’dan İngiltere’ye uzanan yıkım mücadelesinin perde arkasına Ankara Hürriyet ulaştı.

Büyükşehir Belediyesi önce kentin merkezini yeniden canlandırabilmek için başlattığı Ulus Tarihi Kent Projesi kapsamındaki Ankara Kalesi’nin restorasyon çalışmalarına kalenin eteklerindeki genelevi ekledi.

Kazı alanı hamlesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuran belediye, Roma Antik Tiyatrosu’nun da bulunduğu, genelevi de kapsayan alanın Birinci Derece Arkeolojik Kazı Alanı olarak ilan edilmesi için girişimlere başladı. Genelevin de içerisinde bulunduğu alan arkeolojik kazı alanı ilan edilince, belediye genelevdeki kamulaştırarak yıkmaya başladı. İlk olarak dört evin yıkımlarıyla başlayan süreçte genelev çalışanları ile belediye görevlileri arasında arbede yaşansa da toplamda 19 evin yıkımına büyük sıkıntılar yaşanmadı.

Geriye kalan 11 evin yedisini bugün yıkacak olan Büyükşehir Belediyesi bu evlerin sahiplerini bulabilmek için büyük uğraş verdi. Genelevdeki yedi evin mülk sahibini bulabilmek için belediye arşivlerini tarayan yetkililer iki aylık bir çalışmadan mülk sahibine ulaşabildi.

Biri Afrika diğer Amerika’da

Ancak mülk sahibi öldüğü için varislerin bir araya getirilmesi gerekti. Mülk sahibinin eşi ile beş çocuğu hayattaydı. Varisler birbiriyle görüşmeyince iş daha da zorlaştı. Yoğun uğraşlar sonucu ölen kişinin bir oğlunun Afrika’da gezgin olduğu, bir çocuğunun da İngiltere’de yaşadığı anlaşıldı. Afrika’daki varise ulaşan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri önce onu Türkiye’ye gelmeye ikna etti, ardından Amerika’daki diğer varis ve Türkiye’deki diğer beş varis bir araya getirildi. Her biri 120 bin TL’den toplamda 840 bin TL’ye belediye genelevdeki yedi evi satın aldı ve evleri yıkılabilecek duruma getirdi. Bugün yıkılacak yedi evle birlikte 30 evin 26’sı yıkılmış oalcak. İki evle ilgili mahkemeden yıkım kararı alan belediyenin önümüzdeki günlerde bu evleri de yıkacağı öğrenildi.

Genelevin yerine meydan

BİRİNCİ Derece Arkeolojik SİT Alanı ilan edilen ve yıkımlarda sona gelinen genelev yıkıldıktan sonra yerine dev bir kent meydanı yapılacak. Arkeolojik kazılarda beş bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu gün yüzüne çıkartılırken, genelevin kaldırılmasıyla birlikte antik tiyatronun hemen yanında 50 bin metrekarelik bir meydan yapılacak. Bölge SİT alanı oluğu için de hiçbir yapı inşa edilemeyecek.

Günde 7 bin kişi, 2 milyon TL bırakıyordu

ANKARA Kalesi’nin eteklerinde kurulan ve bulunduğu semtten adını alan Bentderesi Genelevi kimilerine göre 1950’li yıllardan bu yana hizmet veriyor, kimilerine göre ise daha öncesi var. Yıkımlardan önce 200’e yakın hayat kadının çalıştığı genelevde kafeler ve restoranlarda çalışanlar da dahil olmak üzere 500 civarında kişi çalışıyordu. Günlük ziyaretçi sayısının yedi bini bulduğu dönemlerde, genelevde günlük dönen paranın 2 milyon TL olduğu tahmin ediliyor. Yıkımların ardından ise 50 civarında hayat kadının Bentderesi Genelevi’nde çalıştığı bildirilirken, diğer kadınların diğer illerdeki genelevlerinde çalıştıkları ifade edildi. Genelev sabah 11.00’da açılıyor, akşam 22.00’da kapanıyor.

Sonrası belirsiz

BENTDERESİ’NDE bu ay yapılacak yıkımların ardından geriye iki ev kalacak. Yetkililer iki evin daha fazla “direnemeyeceklerini” söyleyerek işletmelerin kendiliğinden kapanacağını ifade ediyorlar. Şimdi akıllardaki en önemli soru, “Yeni bir genelev yeri ayrılacak mı?” Konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Yetki bende değil. Biz yıkarız gerisine karışmayız. Yeni yer gösterme, göstermeme yetkisi Ankara Valiliği’nde. Bir yer belirlenirse de bölge halkı referanduma gider. İstemezse orası da olmaz” derken Ankara Valiliği konuyla ilgili sessiz kalmayı tercih ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!