Üç beyazdan uzak durun

Güncelleme Tarihi:

Üç beyazdan uzak durun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2007 00:00

Ramazan ayıyla birlikle ortaya çıkan rahatsızlıklar için uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. Uzun süre aç kalmaya bağlı olarak mide yakınmaları, halsizlik, hazımsızlık ve aşırı kilo alma gibi sorunların başgösterdiğini belirten uzmanlar, Ramazan ayında da şeker, tuz ve un olan üç beyazdan uzak durulması gerektiğinin altını çiziyorlar.

BESLENME uzmanı Emel Unutmaz, ramazan sofralarında kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olmayacak, uzun sürede sindirilecek, tokluk hissini uzun tutacak besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, enerjiyi arttırmak için fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Unutmaz, ramazanda dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarıyla ilgili şunları söyledi:

Şeker, tuz, unlu gıdalar gibi rafine karbonhidratlardan, aşırı yağlı gıdalardan, kızartılarak pişirilen, sindirim sistemini yoran ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Kafeinli içecekler, idrar söktürücü olduğu için vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Çok salçalı, tuzlu yemeklerden ve salamura besinlerden uzak durumalıdır. Asitli kaçınılmalı fakat uzak duramıyorsak miktarı sınırlandırılmalıdır.

PİŞİRME YÖNTEMLERİNE DİKKAT

Ramazanda insanlar alışık oldukları beslenme ritminin dışına çıktığı için yanma, ekşime, ağrı, şişkinlik gibi mide-barsak yakınmaları ortaya çıkabilir. Bu nedenle sindirimi kolaylaştıracak pişirme yöntemleri (Fırın, ızgara, buharda pişirme ya da haşlama) tercih edilmelidir.

SAHURDA YEMEK ATLANMAMALI

Sahurdan sonra uzun süre aç kalınacağı için sahur kesinlikle atlanmamalı. Tüm gün sürecek olan açlığın olumsuz etkilerinin yaşamaması için sindirimi uzun süren, kana geçiş hızı yavaş ve besleyici değeri yüksek besinler tercih edilmelidir. Sahurda; süt, süt ürünleri, peynir, yumurta, sebze ve meyveler ile kepekli ekmek iyi tercihlerdir. Sahurda pratik ve sağlıklı olarak beslenmek isteyenler 1 kepekli tost yanında bir miktar domates salatalık, 5 adet tuzsuz zeytin veya 10-15 adet fındık yiyebilirler.

Orucu açarken sıvı gıda tercihi her zaman için daha uygundur. Orucu 1 bardak su ile açtıktan sonra sindirim sistemini yormayacak 1 kase çorba ile yemeğe başlanabilir. İftar yemeği ile sahur arasına hem 2 öğünde fazla yemek yemeyi engellemek hem de sağlıklı beslenmek için 2-3 ara öğün yerleştirmek gerekir. Ara öğünlerde süt veya yoğurt, meyve, 10 adet fındık, kepekli ekmek veya grisini, nadiren sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilebilir.

İFTAR İÇİN UYARILAR

İftar yemeğinde hazmı kolay besinler, küçük porsiyonlarda ve az miktarlarda tercih edilmeli. Her besin iftar sofrasında tüketilmeye çalışılmamalı. İftar yemeğinde küçük bir ara verilebilir, bu yapılamadığında ise o süre salata ile geçilebilir. Devamında da ana yemek tüketilebilir. Ana yemekten 1.5-2 saat sonra meyve ve iftar sofrasında yenilmediyse yoğurt veya süt ile birlikte 1-2 porsiyon meyve veya bunların yerine nadiren sütlü tatlı yenilebilir.

Kadir gecesi ücretsiz pide

AÇILDIĞI
günden beri dört yıldır her Ramazan ayında Kadir gecesi ücretsiz pide dağıtan Gün Pide Restaurantı, bu yıl da Kadir gecesi günü Ankaralılar’ı bekliyor. Gün Pide’nin işletmecisi Sertaç Köleli, kullanılan undan, ete, ıslak mendilden çelik mutfak gereçlerine kadar herşeyin Ankara’da bulunabilecek en kaliteli malzemeden seçildiğine dikkat çekerek, "50 kilogram birinci kalite unun maliyet fiyatı 41 YTL, ama genelde kullanılan unun 50 kilogramı 24 YTL. Un değiştikçe kalite farkedilebilir düzeyde değişiyor. Aradaki kar marjı kimseyi memnun edecek düzeyde değil yani küçük fiyat farklarıyla çok büyük değişimler yakalamak hiç de zor değil" dedi. Fatih AKTİMUR

PTT’den bayram önlemleri

PTT,
Ramazan Bayramı’nda hizmetlerin kesintisiz olarak ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden sürdürülmesi amacıyla önlem aldı. PTT Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle artan posta trafiği de göz önünde bulundurularak, hizmetlerin kesintisiz ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden sürdürülmesi amacıyla her türlü önlemi aldığı bildirildi. Açıklamada ayrıca vatandaşlardan postalarını gönderirken; gönderici ve alıcı adreslerinin tam, doğru ve okunaklı yazılması, posta kodunun unutulmaması da istendi.

29 günde 10 şenlik

GÖLBAŞI
Belediyesi, "Yirmi Dokuz Günde On Şenlik" sloganı ile organizasyonlarla eski Ramazan gelenekleri yaşatmaya çalışıyor. Ramazan eğlencelerinin düzenlendiği şenlik çadırları Mevlana Parkı’nda kuruldu.

Gölbaşı Belediye Başkanı Nasır Haşlak, "Fert ve toplum olarak huzura, sevgiye ve saygıya, yardımlaşmaya ve birbirimizi anlamaya ihtiyacımız vardır. Günlük hayatımızda kişisel zaaflardan dolayı ortaya çıkan bir takım eksiklikleri ve hataları Ramazan ayını fırsat bilerek gidermeliyiz "dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!