Türkiye’deki kadınlar savunma sporu öğrenmeli

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’deki kadınlar savunma sporu öğrenmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2017 14:21

Ankaralı sporcu İrem Yaman, Tayvan’da düzenlenen Universiade 2017’de tekvando branşında 62 kiloda şampiyon olarak altın madalya kazandı. 22 yaşındaki genç sporcu, “Türkiye şartlarına kadınların savunma sporlarını öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ankaralı sporcu İrem Yaman, Tayvan’da düzenlenen Universiade 2017’de tekvando branşında 62 kiloda şampiyon olarak altın madalya kazandı. 22 yaşındaki genç sporcu, Türkiye şartlarına kadınların savunma sporlarını öğrenmesi gerektiğini söyledi. Başkentli sporcu İrem Yaman, Tayvan’daki Universiade 2017’nin finalinde Koreli rakibini 13-2 gibi farklı bir skorla geçerek şampiyonluğa ulaştı. Yaman, 2015 yılında Dünya Şampiyonu, aynı yıl Ümitler Avrupa Şampiyonu ve Universiade 2015’te ikinci oldu. Kariyeri boyunca çok sayıda şampiyonluğu bulunan sporcu, şu anki Türkiye şartlarında tüm kadınların bir savunma sporu yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye’deki kadınlar savunma sporu öğrenmeli

Haberin Devamı

DÖVÜŞ STİLİMİ DEĞİŞTİRDİM

Geçtiğimiz haziran ayında Kore’de yapılan Dünya Şampiyonası’nda hiç beklemediği bir sonuç alan ve ilk maçında kaybederek şampiyonadan elenen Yaman, Universiade Şampiyonluğu’na hazırlandığı süreci şöyle anlattı:
“Dünya Şampiyonası için çok iyi hazırlanmıştım. Bir yıl boyunca günde çift antrenman yaptım. Ama talihsiz bir şekilde kaybettim. Bu beni çok etkiledi. Kore’deki Dünya Şampiyonası 30 Haziran’da sonlandı. 1 Temmuz’da eve döndüm. Beyin olarak kendimi çok yorgun hissediyordum. Dünya Şampiyonası’ndan sonra dövüşme stilimi değiştirdim. Daha azimli ve kararlı hale geldim. Evimde babamla beraber çalıştım. Babam antrenörüm aynı zamanda, beni çok iyi biliyor. Teknik kapasiteme göre antrenman hazırlıyor. Sabah akşam antrenman yaptık. Sonuç güzel oldu. Tüm rakiplerimi farklı yenerek şampiyon oldum. Kariyerim için çok güzeldi böyle skorlarla şampiyon olmak. Bu üstünlükle maç almak, daha sonraki maçlar ve rakiplerimle yakın olmadığımı görmek için çok önemliydi.”

Türkiye’deki kadınlar savunma sporu öğrenmeli

BABA MOTİVASYONU

Tekvandoya annesinin teşvikiyle sekiz yaşında başladığını belirten İrem Yaman, eski tekvando hakemi olan babası Hasan Yaman’ın zamanla kendi antrenörü olduğunu ve onun destekleri sayesinde bu noktalara geldiğini söyledi. “İlk başlarda hep yeniliyordum. Tam bırakma noktasına geldiğim anlarda babamın bana olan inancı motive etti. Belki başka bir antrenörle çalışsaydım, sporu çoktan bırakmıştım. Sürekli yenilerek yenmeyi öğrendim. Bundan sonraki amacım çıktığım tüm maçlarda kazanmak. Kariyerimde yenilgi olsun istemiyorum” diyen başarılı sporcu, en büyük amacının olimpiyatlarda altın madalya kazanmak olduğunu aktardı. Yaman, “Eğer madalya almayacaksam olimpiyatlara gitmek istemem” dedi. İrem Yaman, madalya kürsüsündeki duygularını ise şu sözlerle ifade etti: “Kürsüye çıkıp İstiklal Marşı’nı okutmak, herkesin senin marşın için ayağa kalkması ve bunu senin başarıyor olman çok güzel bir duygu.”

Haberin Devamı

Türkiye’deki kadınlar savunma sporu öğrenmeli

ADRIANA LIMA’YLA POPÜLER OLDU

Tekvandonun erkek sporu gibi algılandığını ancak şu anki Türkiye şartlarında tüm kadınların savunma sporu olarak tekvando antrenmanı yapabileceğini ifade eden İrem Yaman, bu sporun diğer branşlara göre çok daha sıra dışı olduğunu aktardı. Yaman, özellikle Adriana Lima’yla birlikte kick boks ve tekvandoya olan ilginin arttığını da dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!