Türkiye’de şarkı söylemek çok özeldi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de şarkı söylemek çok özeldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2023 11:50

Fado yorumuyla dünya çapında müzikseverlerin büyük beğenisini toplayan, 2023’ün ilk günlerinde 6. albümü ‘Portuguesa’yı yayınlayan Carminho, yarın yeni albümünün şarkılarıyla CSO Ada Ankara Ana Salon’da ilk kez Ankaralı müzikseverlerle buluşacak.

Haberin Devamı

Fado geleneğini caz, pop ve rock müzikleriyle de buluşturan Carminho, İngiltere’den Fransa’ya, Mozambik’ten Hollanda’ya, Amerika’dan İspanya’ya kadar yüzlerce konser ile kısa sürede büyük ün kazandı. Ankara’daki ilk konser öncesi sorularımızı yanıtlayan Carminho, “Türkiye’de daha önce de bulundum. Ama ilk kez Ankara’da söyleyeceğim. Türkiye’deki seyirciye şarkı söylemek çok özeldi çünkü Portekiz, Fado ve kültürümüz hakkında çok şey biliyorlar” dedi.

Türkiye’de şarkı söylemek çok özeldi




Portekiz denince akla Fado geliyor. Fado sizin için ne demek?

Fado’nun kendimin bir yansıması olduğunu düşünüyorum. Her zaman Portekiz kimliğini koruma misyonuyla Fado’yu birçok zenginliğiyle keşfetmeye çalıştım. Yaptığım müzikle dünyaya bir gelenek, bir kültürü götürdüğümün de farkındayım. Annem de Fado şarkıcısı olduğu için henüz karnında iken, daha doğmadan Fado dinlemeye başladım. Fado’nun geçmiş ile bizim neslimiz arasında bir köprü olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Türkiye’de şarkı söylemek çok özeldi

TECRÜBELERİMİ ÖZGÜRCE YANSITTIĞIM BİR ALBÜM

2023 yılı başında ‘Portuguesa’ albümünü yayınladınız. Önceki albümlerinizle kıyasladığınızda son albümünüz kariyerinizde nerede duruyor?

Özenle seçtiğim repertuvar dışında sesimde farklı bir şarkıcıyı bulmaya çalıştığım ve bestelerime de yer verdiğim bir albüm. Çocukluğuma kadar giden bir Fado yolculuğundan ilham aldım diyebilirim. Fado bir gelenek. Kariyerim boyunca yaptığım gözlemler, müziğe bakış açım ve tecrübelerimi özgürce yansıtabildiğim bir albüm oldu. Sadece müziğimin değil, Fado kültürünün de bir yansıması olduğunu söyleyebilirim.

İlk ne zaman sahneye çıktığınızı hatırlıyor musunuz? Fado tutkusu ne zaman başladı?

12 yaşımdaydım. Bir dayanışma konserinde annemin önerisiyle çıkıp şarkı söylemiştim. Aslında o yaşlarda sahneye çıkmak benim için sadece eğlenceli güzel bir andı. Müziğe ve Fado’ya olan eğilimim küçük yaşlardan itibaren vardı. Ben küçükken Lizbon’dan ayrıldık ve babamın işi nedeniyle Algarve’de yaşamaya gittik, orada Fado evleri olmadığı için ailem bizim evde kendi Fado seanslarını yapardı. Lizbon’a tekrar döndüğümüzde ise kendi Fado evimizi açtık ve daha profesyonel olarak şarkı söylemeye başladım.

Haberin Devamı

Türkiye’de de Fado’ya güzel bir ilgi var. Yorumunuzun diğer Fado şarkıcılarından farkı nedir?

Bu gerçekten zor bir soru. Bence her yorumcu kendi iç dünyasında yaşadıklarını kendine özgü yetenekleri ile müzik aracılığıyla anlatıyor. Her Fado şarkıcısının kendine özgü bir yorumu var bu nedenle bir çoğunu daha ilk cümlesinden ayırt edebilirsiniz.

YENİ ALBÜMDEN ŞARKILAR

Ankara konseriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Bizleri nasıl bir repertuvar bekliyor?

Türkiye’de daha önce de bulundum. Ama ilk kez Ankara’da söyleyeceğim. Türkiye’deki seyirciye şarkı söylemek çok özeldi çünkü Portekiz, Fado ve kültürümüz hakkında çok şey biliyorlar. Konser özellikle son albümüm ‘Portuguesa’ albümümden şarkılar seslendireceğim bir repertuvardan oluşacak. Elbette diğer albümlerden bazı Fadolar söyleyeceğim, bu tema etrafında bir repertuvar oluşturmaya çalıştım.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!