Türkiye’de her 3 gelinden 1'i çocuk yaşta evleniyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de her 3 gelinden 1i çocuk yaşta evleniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2015 16:16

Kadın ve Gençlik Platformu Derneği, Uçan Süpürge Derneği tarafından yürütülen ‘Çocuk Gelinler’ projesine destek olmak amacıyla müzikli çay partisi düzenledi.

Haberin Devamı

Meyra Palace Otel’deki etkinliğe her iki derneğin üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı. Kadın ve Gençlik Platformu Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, kadın örgütleri olarak, çocuk yaşta gelin edilmeyle ilgili mücadele ettiklerini söyledi. Akbay, şöyle devam etti:

“Biz kadınların toplumda daha iyi statüye gelmesi, ayakları üzerinde durması ve yavrularımızın çocuk yaşta evlenmemesi için çaba gösteriyoruz. Şiddete karşıyız. 18 yaşını doldurmadan evlendirilmiş kız çocuklar ‘çocuk gelin’dir. Çocuk gelinlerin sayısının ifade edildiğinden çok daha fazla olduğuna inanıyoruz. Biz gerekirse yerinde araştırma yapıp, geri dönüşümlerle bir şekilde yeniden gündeme getirmek ve farkındalar farkındalık yaratmaya çalışmak istiyoruz.” Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin kurucusu Halime Güner de, “Çocuk gelin konusu ‘şiddetin başlangıcı’ olan bir konu. Bu olumsuz durumun ortaya çıkmaması için en baştan önlemeye yönelik, farkındalık oluşturmak ve toplumun dikkatini çekmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

NÜFUSUN YÜZDE 28’İ

Dernek olarak yaptıkları araştırmaya göre, Türkiye’de her 3 gelinden birinin çocuk yaşta evlendiğini bildiren Güner, “Sadece kadınlar değil nüfusun yüzde 28’i çocuk yaşta evleniyor. Araştırmada UNICEF raporlarına göre dünya genelinde de 25-49 yaşları arasında 400 milyon kadının, çocuk yaşta evlendirildiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!