Türkiye teknolojiyi mutlaka geliştirmeli

Güncelleme Tarihi:

Türkiye teknolojiyi mutlaka geliştirmeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2010 00:00

İmalatın Görünümü Raporu’nu değerlendiren ATO Başkanı, Türkiye’nin yabancı teknolojileri ithal etmenin ötesine geçerek, teknoloji geliştiren bir sürece girmesi gerektiğini belirtti.

ANKARA Ticaret Odası’nın (ATO) İmalatın Görünümü Raporu’na göre, Türk imalat sanayi küçük ölçekli işletmelerden oluşuyor ve düşük teknolojiye dayalı üretim yapıyor. İmalat Sanayi İşletmelerinin yüzde 94’ü, 1 ile 19 çalışanı olan işletmelerden oluşurken, sadece yüz binde 4’ü 5 bin ve üzerinde çalışanı olan işletmelerden oluşuyor. TÜİK’in girişim ve üretim istatistiklerine göre, küçük işletmelerde yaratılan üretim ve katma değer de son derece az. 300 bine yakın mikro işletmenin üretime katkıları yüzde 12 ve katma değere katkıları yüzde 10 olurken, sadece 12 makro işletmenin katkısı yüzde 7 ve yüzde 8 düzeyinde bulunuyor.

Toplam üretim değeri

Küçük ölçekli işletmelerden oluşan Türk imalat sanayi, üretimi ve ürün çeşitliliğini de istenilen şekilde arttıramıyor. Söz konusu işletmelerde düşük teknolojiye dayalı üretim yapılıyor. İmalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 63’ünü gıda, giyim, ağaç ürünleri, mobilya gibi düşük teknoloji malları üreten işletmeler oluşturuyor. Bu işletmelerin yarattığı üretim değeri de imalat sanayinde yaratılan toplam üretim değerinin yüzde 40’ı civarında.

Demir almak zamanı geldi

SİNAN Aygün “İmalat sanayinin milli gelirimiz içindeki payı 21 yıldır demir atmış durumda. Artık demir almak zamanı. Rotamız hızlı kalkınma olmalı. Türkiye’nin hızlı bir kalkınma için yüksek teknolojiye dayalı üretime geçmesinin şart. İmalat sanayimiz küçük işletmelerden oluşuyor. Öyle olunca üretim de küçük oluyor. Hızlı kalkınmak için bu görüntüyü değiştirmeliyiz”dedi. Aygün, imalat sanayinin son yıllarda çözülen tarım sektörüne istihdam yaratan ve diğer sektörleri sürükleyen bir sektör olmaktan çıktığını da belirtti.

Üretim değeri yaratan sektörler: Gıda ve içecek

20’den az çalışanı olan işletmeleri de kapsayan Girişim İstatistikleri veri setine göre, imalat sanayi, toplam işyeri sayısı açısından ticaret ve ulaştırma sektörlerinden sonra üçüncü sırada, katma değer açısından ise ilk sırada yer alıyor. Toplam işyerlerinin yüzde 12’si imalat sanayi işyerleri iken, bu işyerleri Türkiye üretim değerinin yüzde 47’sini, toplam katma değerin de yüzde 34’ünü sağlıyor. TÜİK’in 20 ve üzeri çalışanı olan işyerlerini kapsayan üretim veri setine göre, Türk imalat sanayinde 3 bin 484 çeşit ürün üretiliyor. İmalat sanayi 23 ana sektörden oluşuyor. Üretim liginde ilk 10 içinde yer alan sektörler üretim değerinin yüzde 80’ini sağlıyor. Ürün bazında ihracat ve ithalat incelendiğinde en fazla ihraç ettiğimiz ürünün, ana metal sanayi ürünlerinden “demir” ve “alaşımsız çelikten çubuklar” olduğu görülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!