Türkiye’nin ilk minyatür kızılötesi kamerası

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ilk minyatür kızılötesi kamerası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2012 15:29

TÜBİTAK’ın desteğiyle geliştirilen minyatür kızılötesi kameralardan Türkiye döviz kazanacak. Boyutları küçültülen ve savunma sanayi dışında kullanıma açılan kameralar, benzerlerinden 10 kat daha ucuza üretildi.

Haberin Devamı

Türk mühendisleri, TÜBİTAK’ın desteğiyle “ilk soğutmasız minyatür kızılötesi kamera” geliştirdi. Takıldığı araçları, yayaya çarpmamak için otomatik olarak durduracak, cep telefonlarına gece görüşü imkanı sağlayacak kameralar için yurt dışından sipariş alındı. ODTÜ’lü akademisyenler tarafından Türkiye’de ilk defa geliştirilen soğutmasız minyatür kızılötesi kamera, benzerlerinden 10 kat daha ucuza üretildi.

CEP TELEFONLARINDA KULLANILACAK

Savunma sanayisi dışında kullanıma açılan kızılötesi kameraların, en yaygın kullanım alanının otomobiller ve cep telefonları olması bekleniyor. ODTÜ MikroElektroMekanik Sistemler (MEMS) Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, düşük maliyetli soğutmasız kızılötesi görüntüleme sensörlerini kullanan minyatür kızılötesi kamera modülü geliştirildi. ODTÜ-MEMS Merkezi Başkanı Prof. Dr. Tayfun Akın, 1995 yılından beri MEMS teknolojisini geliştirdiklerini, Merkez’de geliştirilen teknolojilerin sanayiye aktarılması ve Türkiye ekonomisine, yüksek katma değerli ürün ihracatı yoluyla katkı sağlaması için Teknokent yasası kapsamında şirketler kurmaya başladıklarını anlattı.

Haberin Devamı

TÜBİTAK DESTEKLEDİ

Soğutmasız kızılötesi dedektörler için Dr. Selim Eminoğlu ile Mikrosens isimli şirketi Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın (TTGV) girişim sermayesi fonu yöneticisi şirketten aldıkları yaklaşık 1 milyon dolarlık fon desteğiyle ODTÜ-Teknokent’te kurduklarını, ardından TÜBİTAK’tan iki ayrı projelerinin TÜBİTAK tarafından da desteklendiğini söyledi. Akın, TÜBİTAK desteğiyle soğutmasız, kızılötesi görüntüleme sensörü geliştirdiklerini ve yine TEYDEB’den aldıkları ikinci destekle soğutmasız kızılötesi görüntüleme sensörlerini kullanan minyatür kızılötesi kamera geliştirdiklerini bildirdi. Çok yüksek maliyetlerle üretilen kızılötesi kameraların savunma sanayisinde güvenlik amaçlı kullanıldığını dile getiren Akın, amaçlarının ise düşük maliyetle üretilen minyatür kızılötesi kameraları savunma dışında günlük kullanıma sunmak olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!