Türkiye’nin havayolu Ankara’dan izlenecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin havayolu Ankara’dan izlenecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2008 00:00

Türk hava sahasının radar kontrolünde yeni bir döneme giriliyor. Daha önce Ankara ve İstanbul’dan iki ayrı bölge olarak takip edilen hava sahası artık sadece Başkent’ten izlenecek.

DEVLET Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) yeni projesiyle Türk hava sahasının patronu Ankara oluyor. Daha önce İstanbul ve Ankara olmak üzere iki ayrı bölgeden takip edilen hava sahası bundan böyle sadece Başkent’teki radarlardan izlenecek.

Hızla gelişen Türk sivil havacılığına uyum çerçevesinde, "Smart Projesi" ile birlikte Esenboğa Havalimanı’nda 15 yıldır kullanılan radar sistemi yenileniyor. Uçakların havada çarpışma riski halinde alarm veren yeni sistem ile havada artan trafik, daha teknolojik radar sistemiyle kontrol edilecek.

GERİ SAYIM BAŞLADI

Yatırım çalışmaları Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen hava kontrol sistemlerinin tek merkezden yürütülmesine olanak tanıyan Smart projesinde geri sayım başladı. Bu kapsamda, hava trafik kontrolünü 1992’ye kadar manuel, daha sonra radar sistemle yapan DHMİ, uçakların güvenli bir şekilde kalkış ve inişlerini sağlamak amacıyla yeni monitörlerle hizmet verecek.

TEK MERKEZDEN KONTROL

DHMİ tarafından yürütülen Smart Projesi kapsamında Esenboğa Havalimanı’nda kurulacak olan Ankara Saha Kontrol merkezi, Türk hava sahasının tamamının tek bir merkezden idare edilebilmesini sağlayacak. Yeni kurulacak kontrol merkezi öncesinde, önümüzdeki üç ay içerisinde eski radar sisteminden ara modernizasyonla yeni radar sistemine geçiş yapılacak.

MALİYET 85 MİLYON EURO

DHMİ tarafından yapılan ihaleyi kazanan İtalyan Selex-Si firması, 32 adet monitörden oluşan sistemi havalimanına kurdu. Yeni sistemin Smart Projesi ile birlikte maliyeti 85 milyon Euro olacak. Seyir emniyetini güçlendirecek olan sistem, hava kontrolörleri için bir çok yenilik getirecek.

Kağıt stipler yerine elektronik striplerin kullanılacağı sistem, uçağın izlemekte olduğu yoldan çıkması halinde alarm verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!