Türkiye’nin en iyi genç aşçısı Elif

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi genç aşçısı Elif
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2009 00:00

Sheraton Otel şef aşçısı Zeki Açıköz’ün asistanı Elif Şahbaz, Chaine Des Rotisseurs Gastronomi Derneği’nin düzenlediği Ulusal Genç Aşçı yarışmasında birinci oldu.

En büyük gastronomi derneklerinden olan Chaîne Des Rôtisseurs”ün bu yıl 13. düzenlediği Ulusal Genç Aşçı yarışmasında birinci olan Elif Şahbaz, Ekim ayında New York’ta gerçekleşecek yarışmada dünya birinciliği için yarışacak. 2006 yılından beri Sheraton Otel’in şef aşçısı Zeki Açıköz’le birlikte çalışan Şahbaz, ilk kez bayan bir yarışmacının birinci olduğunu belirterek, mutluluğunu dile getirdi. Amerika’da gerçekleşecek yarışmaya hazırlandığını ifade eden Şahbaz, “Oradan da birincilikle döneceğim” diyerek ne kadar iddialı olduğunu vurguladı.

Yarışma dört saat sürüyor

Aşçılar kullanacakları hiç bir malzemeyi bilmiyor. Verilen bir sepette 67 üründen 5’i zorunlu olarak mönüde yer alıyor. Diğerleri yarışmacının yaratıcılığına göre kendisi tarafından kullanılıyor. Yarışma süresi 4 saat. İlk 30 dakikada yarışmacı elindeki malzeme listesine göre İngilizce ve Türkçe mönüyü yazıyor, sonra 3.5 saat 4’er tabak mönüsünde yazılı yemekleri yapıyor. Yarışmacılar 10’ar dakika arayla başlıyor ve bu şekilde juri üyeleri tüm yemekleri sırasıyla ve sıcak olarak değerlendirmiş oluyor.

Deniz ürünleri kavurma

Kullanılan Malzemeler:
3 adet ortaboy karides (ikiye bölünmüş)
40 gr ahtapot (vantuzlu)
½ tüp kalamar (doğranmış)
40 gr fener balığı filetosu
5 adet arpacık soğan
30 gr yeşil ve renkli biberler (kuşbaşı doğranmış)
2 diş sarımsak (soyulmuş, ikiye bölünmüş)
3 adet mantar (soyulmuş, ikiye bölünmüş)
5 adet kiraz domates (ikiye bölünmüş)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Tavaya önce zeytinyağı ardından soğanlar koyulur ve biraz sotelenir. Soğanlar sotelenince deniz ürünleri eklenir ve pişene kadar sotelenir. Mantar, sarımsak ve biberler eklenir.
Son olarak domates eklenir, tuzu ve karabiberi ayarlanır, tereyağı ile tatlandırılır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!