Türkiye hava sahası Ankara’dan korunacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye hava sahası Ankara’dan korunacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2006 00:00

Türkiye hava sahasını tek merkezden yönetmek için Ankara’da hayata geçirilecek Smart projesi, hem Türkiye’nin hem de Ankara’nın prestiji olacak.

Türkiye hava sahasının güvenilirliğinin artırılması, tüm hava trafik hizmetlerinin tek bir merkezden yönetimi ve hava trafiğinde hiç gecikme yaşanmaması için devreye sokulacak proje kapsamında Ankara ACC ( Area Control Center- Saha Kontrol Merkezi) Binası ile Hava Trafik Kontrol Kompleksleri inşa edilecek. DHMİ tarafından ihalesi gerçekleştirilen SMART Projesi’ni, SELEX ve İÇTAŞ (İtalyan-Türk) Konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilecek

TÜRKİYE
’nin hava meydanlarının ve limanlarının açılması yönünde Avrupa Birliği’ne sürekli baskıda bulunan ve 2005’de üç kez Türk makamlarına bildirmeden Türkiye hava sahasını delme girişiminde bulunan Kıbrıs Rum kesimine karşı hava kalkanı oluşturuluyor. 87 milyon Euro’luk proje ile Türkiye hava sahası 24 bin 500 feet irtifadan itibaren tek ve bütün bir hava sahasına dönüştürülecek ve hava trafik kontrol hizmetleri Ankara’da kurulacak tek bir merkezden sağlanacak.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) Türkiye hava sahasında yaşanan ihlallere son vermek ve hava sahasını daha güvenli hale getirmek için hazırlanan Smart projesini hayata geçiriyor. Proje ile eski teknolojiye sahip tüm hava trafik sistemi baştan aşağıya yenilenecek. Finansman Türkiye’ye yük olmadan Avrupa Hava Sahası’nı kontrol eden Eurocontrol tarafından gerçekleştirilecek.

RUM TARAFI KRİZE NEDEN OLDU

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, 2005 yılının Kasım ve Aralık ayında tam üç kez Türkiye makamlarına bildirilmeden Türkiye hava sahasını delme girişiminde bulunmuştu. Larnaka Havaalanı’ndan havalanan uçaklarla gerçekleştirilen uçuşlarla Türkiye Hava Sahası, üç kez delindi.

Uçakların radarlarda geç tespit edilmesinin ardından ortaya çıkan kriz, Türkiye’nin eski teknolojiyle ve iki merkezden yönetilen sisteminin değişmesini zorunlu kıldı. Yaşanan olumsuzlukların ardından harekete geçen Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) uzun zamandır planlaması yapılan proje için düğmeye bastı.

87 MİLYON EURO

87 milyon Euro’ya yapılması planlanan projenin, getireceği en önemli yeniliklerden bir tanesi Türkiye hava sahasının (Ankara ve İstanbul FIR’ları) 24 bin 500 feet irtifadan itibaren tek ve bütün bir hava sahasına dönüştürülerek, hava trafik kontrol hizmetlerinin Ankara’da kurulacak tek bir merkezden sağlanması olacak.

Türkiye hava sahasının tek merkezden yönetilecek olması hem sivil hem de askeri üniteler arasındaki koordinasyonda kaybedilen zamanın kazanılmasına ve kaynakların verimli kullanılmasına imkan sağlayacak ve Rumların havada gerçekleştirmek istediği ve üç kez deneme yaptığı oyunu da bozmuş olacak.

İTALYAN-TÜRK ORTAKLIĞI YAPACAK

Türkiye hava sahasının güvenilirliğinin artırılması, tüm hava trafik hizmetlerinin tek bir merkezden yönetimi ve hava trafiğinde hiç gecikme yaşanmaması için devreye sokulacak proje kapsamında Ankara ACC ( Area Control Center- Saha Kontrol Merkezi) Binası ile Hava Trafik Kontrol Kompleksleri inşa edilecek. DHMİ tarafından ihalesi gerçekleştirilen SMART Projesi’ni, SELEX ve İÇTAŞ (İtalyan-Türk) Konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilecek.

AVRUPA’NIN EN İYİ ALTYAPISI

2007 yılı Eylül ayında tamamlanması planlanan Ara Modernizasyon safhasıyla birlikte, yol kontrol hizmetlerine ait operasyonun Ankara’da yeni saha kontrol merkezine taşınmasını amaçlayan ikinci noktanın da 2009 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Proje ile Türkiye hava sahasında radar, yer-yer, hava-yer muhabere kaliteleri, yeni kurulacak modern cihazlar yardımı artırılacak ve Avrupa’nın en modern sistem altyapılarından biri Türkiye’de tesis edilmiş olacak. Proje ülke çapındaki tüm hava trafik kontrol kaynaklarının yenilenmesi nedeniyle Avrupa’da gerçekleştirilmiş en büyük proje olarak gösteriliyor.

BÖLGESEL ÜSTÜNLÜK SAĞLAYACAK

Artan hava sahasını kullanma taleplerini ve kapasite ihtiyacını 20 yıl boyunca sıkıntısız bir şekilde karşılaması planlanan SMART projesi, Türkiye’nin bulunduğu bölgede diğer komşu ülkelere oranla son derece önemli bir güç ve prestij sağlayacağı ifade ediliyor. Proje ayrıca Türkiye’ye Karadeniz, Akdeniz ve Ege üzerindeki hava sahasında hava trafik hizmetlerinde bölgesel bir üstünlük kazandıracak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!