Türkiye’de bir dünyada üç

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de bir dünyada üç
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2012 17:54

Büyükşehir’in AOÇ yönetimi ile yaptığı ek protokolün ardından 1 milyon 400 bin metrekareye ulaşan Hayvanat Bahçesi alanı, Türkiye’de bir, dünyada ise 3. büyüklükteki hayvanat bahçesi olabilme özelliği kazandı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Meclisi, haziran ayı olağan toplantısının Pazartesi günü gerçekleşen ilk oturumunda, mülkiyeti AOÇ’ye ait bazı alanlarda imzalanan Hayvanat Bahçesi protokolüne, 376 bin metrekarelik yeni bin alan daha ek olarak ilave edildi. Böylece Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı planladığı dev Hayvanat Bahçesi alanı 1 milyon 400 bin metrekareye ulaştı.
Büyükşehir’in AOÇ alanı üzerinde hayata geçirmeyi planladığı Hayvanat Bahçesi alanı, yaklaşık bin 500 dönümlük büyüklüğüyle bin dönüm alan üzerinde kurulu olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ni gerisinde bırakarak Türkiye’nin en büyük Hayvanat Bahçesi olabilme özelliğine sahip oldu. Projenin hayata geçmesi halinde, Orlando’daki Disney Animal Kingdom ve Newyork’daki Bronx Hayvanat Bahçesi’nden sonra dünyanın üçüncü büyük hayvanat bahçesi olma unvanını alacak.

Haberin Devamı

Planlar sözde kalmamalı

Büyükşehir Belediyesi’nin AOÇ yönetimi ile yaptığı protokolün Meclis’te oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından büyüklüğü tartışmalara neden olan Hayvanat Bahçesi ile ilgili Ankara Hürriyet’e konuşan Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Meclis Üyesi İbrahim Uyar, “Alan olarak büyüklüğü, hayvan çeşitliliği, peyzaj düzenleme, gezi kolaylığı ve ücretsiz rehberlik hizmetleri ile desteklenmezse, büyüklük sadece alanda kalır” uyarısında bulundu. Uyar, “Tabi bu alan üzerinde yapılması planlanan işlemler sözde kalmamalı, bir an önce faaliyete geçirilmeli” dedi.

Somut adım atılmış değil

Hayvanat Bahçesi alanının büyümesine rağmen henüz çalışmaların başlamamasını eleştiren Uyar, şöyle devam etti: “Ankara’da yapılan hayvanat bahçesi için bir yıl önce alınan büyütme kararına rağmen halen arazide somut bir adım atılmış değil. Hizmette ticaretten çok, dünya örnekleri dikkate alınarak sadece Türkiye’de yaşayan insanların değil, turistik amaçla gelecek insanların da gezi programlarına dahil edecekleri bir hayvanat bahçesi olmalıdır. 150 hektarlık alanın yaya olarak gezilmesi mümkün olmayacağı için özel toplu ve açık araçlarla rehberlik hizmeti verilecek şekilde çalışmalar yapılmalıdır.”

Haberin Devamı

Kent turizmine katkı

Gaziantep Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi’nin ziyaretçi sayısı, kurulduğu 2001 yılından beri artarak devam ediyor. İlk yıllarda 20 bin kişinin ziyaret ettiği hayvanat bahçesi, 2010’da 1 milyon 450 bin kişiye ulaştı. Kent turizmine kısa sürede önemli katkıda bulunan Gaziantep Hayvanat Bahçesi geçtiğimiz yıl ise 2 milyon 500 bin ziyaretçiye ulaşarak Türkiye rekorunu kırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!