Türk kızının Lozan başarısı

Güncelleme Tarihi:

Türk kızının Lozan başarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2007 00:00

Bilkent Üniversitesi’nden şeref derecesiyle mezun olan Selin Şekeranber, öğrenim gördüğü Lozan Konservatuarı’nda en başarılı ve yüksek seviyeli öğrencilere tanınan konser verme hakkını kazandı. Şekeranber, ilk konserini 14 yaşındayken vermişti.

PİYANONUN tuşlarına sihirli parmaklarıyla ustaca dokunan genç bir Türk piyanist, kilometrelerce ötede büyük başarılara imza atıyor. Bilkent Üniversitesi’nden şeref derecesiyle mezun olan Selin Şekeranber, öğrenim gördüğü Lozan Konservatuvarı’nda en başarılı ve yüksek seviyeli öğrencilere tanınan konser verme hakkını kazandı.

14 YAŞINDA KONSER

Selin Şekeranber’in müzikle tanışması, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde uzun yıllar keman sanatçısı olan babası Orhan Şekeranber sayesinde oldu. Piyanoya yeteneği kısa sürede anlaşılan Selin Şekeranber, 1995 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Okulu’na tam burs kazanarak girdi. Burada Prof.Namık Sultanov’un öğrencisi olan Şekeranber, 1998’de 14 yaşındayken Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ile ilk orkestralı konserini gerçekleştirdi.

23 yaşındaki genç sanatçı, 1999 yılında ANAÇEV tarafından düzenlenen Genç Yorumcular Piyano Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı. Şekeranber, 2001’de de Bilkent Akademik Senfoni Orkestrası ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile konserler verdi. Şekeranber, 2004 yılında Fransa’da Acedemie De International d’Ete de Nice tarafından düzenlenen yaz okuluna katılarak Prof. Bruno Rigutto ile çalışarak sertifika aldı.

Aynı yıl UNICEF yararına düzenlenen konserler dizisinde Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ile müzikseverlerle buluştu. Sanatçı, 2005 yılında İsviçre’de Acedemie de Musique Tibor Varga Sion’un düzenlediği yaz okulunda da Prof. Clifton Matthews ile çalışarak sertifika aldı.

Geçen yıl okulundan şeref derecesiyle mezun olan Şekeranber, son öğrenim yılında usta piyanist Şen ile çalışarak hazırladığı mezuniyet programını İsviçre’deki Lozan Konservatuvarı’nın solist diploması eleme programında seslendirdi.

Başarılı yorumu sayesinde programı kazanan ve çalışmalarını halen Prof.Christian Favre’ın öğrencisi olarak Lozan Konservatuarı’nda devam ettiren Şekeranber, burada en başarılı ve yüksek seviyeli öğrencilere tanınan konser verme hakkını kazandı.

Konserde, Jonathen Harvey’nin "Clarinet Trio"sunu İsviçre’de ilk kez seslendiren sanatçıyla birlikte kemanda Singapur’dan Siew Yi Li ve klarnette de Bulgaristan’dan Yavor Dobrev sahne aldı.

Müzikle babam sayesinde tanıştım

Şekeranber, müzikle babası Ankara Devlet Opera ve Balesi keman sanatçılarından Orhan Şekeranber’in teşvikiyle müzikle tanıştığını, annesi Gölge Şekeranber’in de aynı kurumda opera sanatçısı olarak görev yaptığını söyledi.

Şu an öğrenim gördüğü Lozan Konservatuarı’nda başka Türk piyanist bulunmadığını ifade eden Şekeranber, "Ancak geçtiğimiz yıllarda keman, kontrbas ve piyano dallarında eğitim alan sanatçılarımız olmuş" dedi.

Genç piyanist, kariyerinde ileriye dönük hedeflerini "En büyük arzum, Türkiye’yi klasik batı müziği alanında daha ileriye taşıyabilmek ve gerçekleştireceğim oda müziği ve solo konserlerle Türkiye’yi yurt dışında en iyi şekilde temsil edebilmek" olarak açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!