Trafikte hareketlilik en üst seviyede

Güncelleme Tarihi:

Trafikte hareketlilik en üst seviyede
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2012 16:37

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, “Sürücülerden hızlı araç kullanmamalarını, acele etmemelerini istiyoruz. Önemli olan varılacak yere güvenli ulaşımdır” dedi.

Haberin Devamı

Şehirlerarası yollarda trafik yoğunluğunun arttığı yaz aylarında sürücülerin dikkatli olması gerektiğini belirten Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, sürücülerden, hızlı, uykusuz, yorgun ve stresli araç kullanmamalarını istedi.
Yaz aylarında trafikte hareketliliğin en üst seviyeye ulaştığını ifade eden Avan, şunları söyledi:
“Trafik kazalarının nedenlerinin başında hız geliyor. Hız nedeniyle meydana gelen kazalar toplam kazaların yüzde 37’sini oluşturuyor. Sürücülerden hızlı araç kullanmamalarını, acele etmemelerini istiyoruz. Önemli olan varılacak yere güvenli ulaşımdır. Diğer önemli husus ise, trafik izleme ve şerit değiştirme kurallarına uyulmaması. Kazaların önemli bir bölümünü hatalı sollamaların oluşturduğu göz önünde bulundurulduğunda, sürücülerin şerit ihlali konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Traktör yoğunluğu var

Emniyet kemeri kullanımına özen gösterilmesi kaza anında hayat kurtarır. Araçtaki herkesin emniyet kemeri kullanmasını tavsiye ediyoruz. Yaz aylarında motosiklet kullanımı da artıyor. Burada önemli olan kask kullanımı. Taşıt sayımızın yüzde 16’sını oluşturan motosikletlerin toplam kazaların yüzde 18’ine karıştığı tespit edildi. Motosiklet kullanıcıları kadar diğer sürücülerin de dikkatli olmalarını istiyoruz.
Yaz ayları tatil kadar tarımın da yoğun yapıldığı dönemler. Bu zaman diliminde şehirlerarası yollarda traktör yoğunluğu yaşanıyor. Öncelikle traktör sürücülerinden, römorklarının arkalarında uyarıcı ışık donanımı ve reflektör bulundurmalarını istiyoruz.

Römorkta yolcu taşınıyor

Uyarıcı bulunmadığı için meydana gelen kazalar önemli yer tutuyor. Bu dönemde kamyon kasası ve römorklarda yolcu taşınıyor. Bu durum da doğrudan insan hayatını tehlikeye atıyor. Biz denetimlerimizi sürdüreceğiz ancak sürücülerin de özen göstermesini istiyoruz.
Uzun yolculuğa çıkan sürücülerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. İki saatte bir dinlenmek de güvenli yolculuk için şart. Sürücüler araçlarını güvenli bir yerde durdurarak, elini yüzünü yıkamalı, nefes almalı. Uzun süre direksiyon başında kalınması, dikkati dağıtıyor, yorgunluk ve uyku hali başlıyor. Yorgunluk dalgınlığa yol açabiliyor. Sürücülerin stresli olmamaları da büyük önem taşıyor.”

Haberin Devamı

Denetimler sürecek

Araç kullanırken cep telefonuyla konuşulmasının da kazaya yol açabileceğini ifade eden Avan, “Cep telefonu kullanan kişinin olayı algılamasından itibaren frene basana kadar geçen süre iki katına kadar uzuyor. Bu da kaza için yeterli” diye konuştu. Güvenli yolculuk için gece gündüz demeden, trafik polislerinin yollarda olacağını belirten Avan, yaz boyunca denetimlerin aralıksız süreceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!