Toy kuşları yok oluyor

Güncelleme Tarihi:

Toy kuşları yok oluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2013 00:00

Nesli Tehlike Altındaki Türler Kırmızı Listesi’nde ‘nadir’ olarak sınıflandırılan ve üreme alanlarından biri de Polatl’ı da bulunan toy kuşunun nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yrd. Doç. Dr. Fulya Saygılı, “Koruma önlemlerinin gerçekçi olabilmesi için, yaşama ve üreme alanlarında rahatsız edilmemesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Polatlı, Konya Havzası ve Doğu bölgesinde yaşadığı bilinen ve nüfusunun bin 300 ile bin 500 arasında olduğu tahmin edilen dünyanın en büyük uçabilen kuş türlerinden biri olan toy kuşunun (Otis tarda) nesli, yasa dışı avlanma, bozkırların ve düzlüklerin azalması gibi nedenlerden dolayı tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

1977’DEN BERİ AVLANMASI YASAK

Polatlı’da Yüzükbaşı, İnler, Özyurt, Şeyhahmetli, Sinanlı, Yağcıoğlu, Adatoprakpınar ve Uzunbey köyleri bölgesinde yaşadığı bilinen toy kuşları, Nesli Tehlike Altındaki Türler Kırmızı Listesi taslağında ‘Nadir’ olarak sınıflandırılıyor ve avlanması 1977’den bu yana yasaklandı. Estonya, İspanya, Hollanda ve Türkiye arasında yapılan Avrupa Birliği (AB) Biyoçeşitlilik Eşleştirme Projesi anlaşması kapsamında koruma altına alınarak 20 ila 40 toy koşunun yaşadığı Ankara’nın Polatlı İlçesi, 2011 yılında pilot bölge ilan edilmişti.
Niğde Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Saygılı, toy kuşunun son zamanlarda sadece ülkemizde değil, yayılış gösterdiği diğer ülkelerde de popüasyonlarının önemli düşüler gösterdiğini aktararak şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

KORUYUCU ÖNLEM ALINMALI

“Sulak alanlar, ormanlar gibi çok çeşitli özellikteki korunan alanlarımız arasında gittikçe tarım alanlarına dönüşen bozkırlarımızın da yer alması, Toy kuşları gibi habitat olarak sadece açık alanları kullanan pek çok tür için hayati önem taşımaktadır. Bu amaçla belirlenecek alanlarda tarımın, yapılaşmanın ve diğer antropojenik faaliyetlerin yasaklanarak tamamen doğaya bırakılması bu türlerin korunması amacıyla yapılacak destekleyici önlemlerden en önemlisi olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!