‘Tiyatro fabrikası’nın yeni sezon mesaisi

Güncelleme Tarihi:

‘Tiyatro fabrikası’nın yeni sezon mesaisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2021 02:44

Devlet Tiyatroları’nın(DT) Macunköy’deki atölyelerinde yeni sezon oyunlarının dekor, kostüm ve aksesuarları hummalı bir çalışmayla hazırlanıyor. Sanat Teknik Müdür Yardımcısı İlhan Ateş, 300 kişilik ekibin yer aldığı atölyeler için, “Burası adeta bir fabrika gibi” diyor.

Haberin Devamı

Devlet Tiyatroları(DT) Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Sanat Teknik Müdürlüğü’nün Macunköy'deki atölyelerinde, tiyatroların ‘perde’ diyeceği ekim ayı öncesi çalışmalar yoğunlaştı. Sanatçıları rollerinde en iyi performansa ulaştırmak, seyircileri oyunun büyülü dünyasına götürmek için yaklaşık 300 kişilik bir ekip çaba harcıyor. Müdürlüğün, kadın ve erkek terzi, şapka ve çiçek, demir, mekanik, marangoz, kundura, peruka ile elektronik atölyelerinin bulunduğu 25 bin metrekarelik alanında straforlardan dev heykeller ve sütunlar, masklar, dönem kıyafetleri, gelinlikler, ayakkabılar, peruk ve şapkalar büyük bir titizlikle hazırlanıyor.

‘Tiyatro fabrikası’nın yeni sezon mesaisi


TÜM SAHNELER İÇİN ÜRETİLİYOR

Atölyede ekimde prömiyer yapacak ‘Sırça Kümes’, ‘Gecenin Karanlığında’, ‘Periferi’, ‘Dr. Jekyll ile Bay Hyde’, ‘Kadınlar İstasyonu’ ve ‘Gazale’(Uzun Gece) oyunlarının kostüm, dekor ve aksesuar hazırlıkları devam ediyor. Nazi Almanyası'ndaki çingenelerin yaşamını ve karşılaştıkları zorlukları ele alan Periferi oyunu için hazırlanan dönem giysileri, rengarenk kostümler ve farklı tasarımlı şapkalar dikkat çekiyor. DT'nin bünyesindeki tüm Anadolu sahnelerinin ve Ankara'daki oyunların dekor, kostüm ve aksesuarlarını Macunköy yerleşkesinde ürettiklerini belirten Sanat Teknik Müdür Yardımcısı İlhan Ateş, “Burası adeta bir fabrika gibi. Boya atölyesi, marangozhane, döşeme, demir, butafor, heykel atölyelerimiz, kadın erkek terzihanesi var. Tasarımcıların istediği çizimlere uygun üretimler yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Ateş, oyunlarda kullanılan aksesuarları, dönem fotoğraflarına göre silikon, strafor ve lateksten ürettikleri bilgisini vererek, “Geçmişi günümüze, sahneye getiriyoruz” dedi.

ORTALAMA 1.5-2 AY SÜRÜYOR

Haberin Devamı

Kostüm kreatörü Esra Selah kostüm çalışmalarının oyundan oyuna değişmekle beraber ortalama 1.5-2 ay sürdüğünü ifade ederek, “Özellikle sezon öncesi daha yoğun gidiyor. Sezon başlayınca ise arada oyunlar çıktığında yine sıkı bir çalışma temposu oluyor” diye konuştu. Kostüm kreatörü Fatma Sarıkurt ise “Burada tıkır tıkır işleyen bir sistem var. Son derece ciddi bir yaklaşımla çalışıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!