Tıkandıkları pompadan seçim ile kurtuldular

Güncelleme Tarihi:

Tıkandıkları pompadan seçim ile kurtuldular
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2011 00:00

Promosyon sektörü, akaryakıt istasyonlarındaki promosyon yasağının yaralarını 12 Haziran’da yapılacak olan seçimleri ile sarmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

PROMOSYON ürünleri imalatçıları ve satıcıları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) akaryakıt satışlarında bayilere getirdiği promosyon yasağının yaralarını 12 Haziran seçimleri ile sarmaya çalışıyor.
Promosyon sektöründe bin tişört ortalama 4 bin lira, 10 bin anahtarlık ortalama 6-7 bin lira ve yine 10 bin kalem ortalama 3-4 bin liradan yaptırılıyor. Bir milletvekili adayının ortalama 10 bin lira promosyon harcaması yaptığı seçim döneminde promosyon sektörüne katkı milyonlarca lirayı buluyor. Sadece 3 büyük partinin Meclis’teki 550 koltuk için yarışan milletvekili adaylarının promosyon için yaptığı harcamaların tutarı ise 15 milyon lirayı aşıyor.

Madalyonun iki yüzü

Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği (PROMOTÜRK) Genel Başkanı Esad Ahmet Özdem, akaryakıt ve madeni yağ satışlarında promosyon ürünleri dağıtımının yasaklandığını hatırlatarak, bu yasaklarla tencere, tava, tost makinesi ve elektrik süpürgesi gibi fiyatlara “gerçekten” etki eden, müşterilere “şart karşılığı” sunularak verilen promosyonların yanında, Türkiye’nin yoğun emek ve iş gücüyle çalışan, istihdam yaratan üreticilerinin zarar görmesini istemediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ucuzuna izin verilsin

Özdem, bu yasaklar sonucu yaklaşık 300 üretici ve bin 500 satıcı firmanın çok zora gireceğini, iflaslar yaşanacağını, Türk firmalarının iç piyasadan ve akaryakıt sektöründen aldığı gücü ve morali kaybetmesi durumunda ihracat şansını da büyük ölçüde yitireceğini savunarak, akaryakıt fiyatlarına etki etmemesi için birim fiyatı 2 lirayı geçmeyen, üzeri logo ve reklam görselleriyle baskılı olan oto kokusu, kutu mendil, ıslak mendil, anahtarlık, kalem, oto güneşliği ve torpido parlatıcılar gibi müşterilere şart karşılığı verilmeyen tüm “gerçek” ve “faydalı” reklam tanıtım malzemelerinin yasak kapsamı dışında tutulmasını talep ettiklerini kaydetti.

En temiz seçim

ESAD Ahmet Özdem, “Türkiye’nin en temiz seçimini yaşadığını”, seçime kısa bir süre kalmasına karşın sokaklarda parti bayraklarının olmadığını, sadece teşkilatların önünde bulunduğunu ifade ederek, parti araçlarının anons yapmadığı Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen seçimlerde genellikle bir avro civarındaki promosyon malzemelerinin çokça dağıtıldığını, Türkiye’de de adayların promosyon ürünleri yaptırdığını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!