THK: Fitre zekat yetkisi bizde

Güncelleme Tarihi:

THK: Fitre zekat yetkisi bizde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2011 00:00

Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Osman Yıldırım, zarf dağıtmak suretiyle fitre ve zekat bağışlarını toplama yetkisinin, beş ayrı kurum adına devlet tarafından Türk Hava Kurumu’na verilmiş yasal bir görev olduğunu belirtti.

RAMAZAN ayında toplanan fitre ve zekatların Kızılay, Çocuk Esirme Kurumu, Diyanet Vakfı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Türk Hava Kurumu (THK) arasında paylaşıldığını belirten THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, bağışları toplama yetkisinin devlet tarafından verilmiş yasal bir görev olduğunu söyledi.

Toplanan fitre ve zekatların beş kurum arasındaki gelir dağılımına değinen Yıldırım, “Yardım Toplama Yönetmenliği’nin 22’nci maddesi gereğince toplanan gelirlerin yüzde 50’si yardımların toplandığı il ve ilçelerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına, bir başka deyişle kendi il ve ilçelerimizdeki vali ve kaymakamların denetimindeki vakıf hesabına, yüzde 4’ü Türk Kızılay’ına, yüzde 3’ü Çocuk Esirgeme Kurumu’na, yüzde 3’ü Diyanet Vakfına ve yüzde 40’ı ise Türk Hava Kurumu’na aktarılmaktadır” dedi.

Yardımların doğru kullanılması için denetimlerin aralıksız sürdüğünü ifade eden Yıldırım, THK’nın yüzde 40’lık pay ile yaptığı faaliyetleri şöyle anlattı:

30 bin gence ücretsiz kurs

“THK yaptığı faaliyetlerle gençlerimizin milletini ve ülkesini seven, çevre bilinci yüksek, sosyal sorumluluk anlayışı gelişmiş iyi vatandaşlar olarak yetişmesine katkıda bulunmaktır. Gençlere verilen destek, onların eğitimine harcanan para en büyük sevaptır. Yılda 30 binden fazla gencimize havacılık dallarında ücretsiz kurslar veriyoruz. Yangın söndürme uçaklarımızla orman yangınlarına müdahale ediyoruz. Silahlı Kuvvetlere paraşüt ve planör uçuş eğitim desteği veriyoruz. Organ/hasta/yaralı nakli için süratli hava ulaştırma desteği sağlıyoruz. Sportif havacılığın gelişmesi için karşılık beklemeden çalışma yapan tek kuruluşuz. Türk Hava Yollarına ve sivil havacılık sektörüne pilot yetiştiriyoruz. Ulusal günler ile kuruluş/kurtuluş yıldönümlerinde hava gösterileri yapıyoruz. Yeşil geleceğimizi ormanlarımızı korumak için, daha yeşil bir dünya için çalışıyoruz. Tüm bu hizmetlerin devamlılığının sağlanmasına katkıda bulunmak isteyen vatandaşlarımızı, THK şubelerine ve mahalle muhtarlıklarına uğrayarak fitre ve zekatlarını yatırabilirler.”

Ramazan akşamında doyasıya eğlence

ETİMESGUT Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan Akşamları programının ilki Eryaman’da yapıldı. Programa Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda mahalle sakini katıldı.
Kukla gösterileriyle başlayan program, masal kahramanlarının sahneye çıkmasıyla devam etti. Sahneye çıkan bazı çocuklar, kuklalarla keyifli zaman geçirdi. İbiş ile Memiş’in atışmaları seyircileri kahkahaya boğarken, düzenlenen eğlenceli yarışmalarla gece daha da renklendi. 7’den 70’e herkesin ilgisini çeken diğer bir bölüm de Hacivat ve Karagöz gösterisi oldu. Sahnelenen gölge oyunuyla büyükler yeniden çocukluklarına dönerken, çocuklar da geleneksel ramazanların tadını yaşadı.

Tiryakiye ciddi uyarı

Özge ATALAY
ORUCUNU sigara ile açan tiryakilere uzmanlar ciddi uyarılarda bulundu. Sigara ile açılan orucun ciddi hastalıklara neden olabileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmnaı Bahar Demirkıran sigara tiryakileri ile ilgili şu şekilde konuştu: “Uzun süre açlık ve susuzluk sebebi ile kişilerin kan şekeri ve tansiyonları düşebilir. Tiryakiler genelde orucunu sigara ile açar. Bu çok yanlış bir davranıştır. Sigara bozulmuş kan şekeri değerlerinin daha da bozulmasına sebep olurken tansiyonda ciddi dalgalanmalara yol açar. Susuzluktan dolayı dehidrate kalmış bir vücutta sigara ani kalp krizi, beyin kanaması gibi riskleri arttırabilir.
İftar saatinde vücudun susuzluğunu gidermek birincil öncelik olmalıdır. Oruç mutlaka 2?3 bardak ılık su ile açılmalı, daha sonra geleneksel, hafif ve sağlıklı iftariyelikler ile devam edilmelidir. Hurma, birkaç tane zeytin, 1 -2 dilim yarım yağlı peynir, 1?2 tatlı kaşığı bal, söğüş mevsim sebzeleri ve tabii ki küçük bir dilim leziz ramazan pidesi. Salam, sucuk gibi kanserojen etkili şarküteri ürünlerini tüketmenizi önermem. Yemekleri yavaş ve çok çiğneyerek yemek ramazanda çok daha önemli. Ana yemeğe geçmeden önce küçük bir ara vermek de iyi olur. 10?15 dakikalık küçük arada namaz kılabilir, biraz hareket edebilirsiniz. Böylece hem uzun bir açlıktan sonra mideye birden yüklenmemiş olursunuz.”

365 AVM’den nostaljik geceler

BAŞKENTLİLERE Ramazan ayı boyunca düzenlediği etkinliklerle keyifli bir ramazan yaşatmayı planlayan 365 AVM, düzenlediği programlarla 7’den 70’e herkese hitap etmeyi planlıyor.
Kanto gösterilerinden gölge oyununa, Aşık ile Maşuk hikayelerinden Nasrettin Hoca ile fıkra dinletilerine, Semazen gösterilerinden Fasıl’a, çocuklarla ramazan davulu ve çintemani yapımı atölyesinden yarışmalara kadar 7‘den 70’e herkesin keyifle izleyebileceği etkinliklerle ziyaretçilerine nostaljik bir ramazan programı hazırlayan 365 AVM, 26-27-28-29 Ağustos tarihlerin’de 23.00’e kadar hizmet verecek.

BUGÜN NE YİYELİM

Tarhunlu domates çorbası

Malzemeler

1 kg domates
1bağ taze tarhun veya (4 yemek kaşığı kuru tarhun)
1 fincan zeytinyağı
1 adet çarliston biber
1 adet soğan
2 diş sarımsak
6 bardak su
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı

Soğan ve sarımsakların kabukları soyulup doğranarak bir tepsiye koyulur. Domatesler ve biberi de koyup üzerine zeytinyağı dökülüp, fırınlanır. Yaklaşık 30 dakika fırında kaldıktan sonra bir tencereye boşaltılıp ezilir ve yeterince su koyulup kaynatılır. Daha sonra içine tarhun atılıp blendırdan geçirilir. Süzdürdükten sonra baharatlar da atılarak servis edilir.

Baklalı levrek

Malzemeler:

4 adet levrek fileto
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 bardak iç bakla
16 adet çekirdeği çıkmış siyah zeytin
4 adet domates
1 adet limon
2 diş sarımsak
2 adet defneyaprağı
1 fincan su
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı

Tavada zeytinyağı ile sarımsak, soğan ve domatesler sotelenir. İçine bir fincan su ilave edilerek bir sos yapılır. Daha sonra başka bir fırın kabının içine levrek fileto, iç bakla, zeytinler, dilim limon ve defneyaprağı koyulur. Üzerine yapılan sos dökülerek orta ısıdaki fırında 30 dakika pişirildikten sonra servis edilir.

Portakallı irmik helvası

Malzemeler:

250 gr tereyağ
500 gr irmik
1 adet portakalkabuğu
1 lt süt
500 gr şeker
100 grçam fıstık
2 adet portakal kabuğu

Hazırlanışı

Tereyağını bir kapta eritip çam fıstığını tereyağının içine atıp renk alana kadar kavurun.Ardından irmiği atıp esmerleşene kadar fıstık ile kavurun.Diğer yandan başka bir ocakta şekeri süte ilave edip kaynatın.kaynamış şekerli sütü kavurduğumuz sıcak irmiğin içine boşaltın rendelenmiş portakal kabuklarını atın.Bir defa kaşık ile karıştırıp , dinlenmeye alın.soğunca servis yapın.

Ali AÇIKGÜL
Cluster Executive Chef
Divan Hotel Ankara
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!