Teberik fasulyesi sofraların gözdesi

Güncelleme Tarihi:

Teberik fasulyesi sofraların gözdesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2022 17:43

Akyurt'un Teberik Mahallesi'nde yetişen ve mahalle ile aynı ismi taşıyan fasulye çeşidi, geçmişten günümüze vatandaşların geçim kaynağı olmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Bahçelerin dere ve çay etrafında kurulmuş olması, çevresinde yüksek sıcaklık ve rüzgarları engelleyecek kavak, söğüt gibi ağaçlar bulunması ve dağlarla çevrilmiş olması bu fasulye çeşidini diğerlerinden ayırıyor. Akyurt Belediyesi öncülüğünde üretici kadınlar ile kurulan Akyurt Hamarat Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, hasat boyunca Akyurt Teberik fasulyesinin tazesini, kış döneminde ise kurusunun satışını yapıyor. Teberik fasulyesinin pazar ağı da her geçen gün genişliyor. Bir proje kapsamında 2021’de kooperatif üzerinden zincir marketlerde fasulye satışları yapıldı. Ürün beğenildiği için bu yıl da anlaşma sağlandı.

Teberik fasulyesi sofraların gözdesi

Haberin Devamı

BAŞARILI SATIŞ RAKAMLARINA ULAŞILDI

Teberik fasulyesinin üretimini arttırmak için üniversiteler ile iş birliği yapacaklarını kaydeden Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık şu bilgileri verdi: “Akyurt'un adını daha kalabalık kitlelere duyurmak ve herkesin tanımasını sağlamak amacıyla yaptığımız çalışmalar içerisinde yöresel ürünlerin payı oldukça fazla. Evlere giderek yaşlılarımızdan Akyurt'a özgü ürünleri araştırdık. Bazı yemeklerle birlikte Teberik fasulyesi de ön plana çıktı. Çünkü hem lezzetli hem kılçıksız ve güzel bir tür. Kooperatifimizin maharetli hanımları bu değerimize de sahip çıkarak yetiştirdiler ve satışını yapmaya başladılar. Çok da başarılı satış rakamlarına ulaşıldı. Zincir marketlerin reyonlarında yerini aldı. Göreceğiniz üzere kışlık olarak da saklanabilen fasulyemiz ortadan ikiye dilimlenerek kurutulur, kışın da rahatlıkla tüketilebilir. Akyurt'un özel ve güzel ürünlerini ortaya çıkarmak için çalışmalarımız devam edecek.” 

BAKMADAN GEÇME!