‘Tavşan kanı’ damakta kaldı

Güncelleme Tarihi:

‘Tavşan kanı’ damakta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2022 12:02

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, kahvehanelerin hala bir ‘sosyalleşme’ mekânı olarak tercih edildiğini ancak son dönemde çay ve kahve satışlarının düştüğünü söyledi. Güven, “Daha önce kahvehaneye gelen bir vatandaş günde 6 çay içerken şimdi 2 çay içebiliyor. Bir kahvehanenin ayakta kalması için günde 400 çay satması lazım” dedi.

Haberin Devamı

Başkentte kahvehane kültürünün devam ettiğini ancak pandemiyle birlikte kahvehanelerin ekonomik olarak yara aldığını belirten Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, son dönemde çay ve kahve satışlarının düştüğünü dile getirdi.
Güven, insanların sosyalleşme alanı olarak kahvehaneleri tercih etmeye devam ettiğini belirterek, “Kahvehaneler hala insanları bir araya getiren bir kültür ama son dönemde çay-kahve satışları düştü. Esnafın maliyeti arttı” ifadelerini kullandı.

‘GÜNDE 400 ÇAY SATILMALI’

Pandemi öncesi kahvehanelerde günde yaklaşık 300 çay satıldığını söyleyen Güven, “Şu an 50 çay zor satılıyor. Ancak pandemiyle birlikte ekonomik olarak yara alan kahvehanelerin ayakta kalabilmesi için günde yaklaşık 400 çay satması lazım. Eskiden kahvehaneye gelen bir insan, günde 5-6 çay içiyorken şimdi 2 çay içip gün boyu oturuyor. Kahvehaneler hala sosyalleşme alanı olarak tercih ediliyor ama insanların alım gücü düştüğü için eskisi gibi satış yapamıyor” ifadelerini kullandı.
Güven, kahvehanelerin bir kültür olarak sosyalleşme alanı olduğuna dikkat çekerek, “Maalesef günümüzde kahvehaneler ‘kumarhane’ olarak algılanıyor ancak bu algı tamamen yanlış. Kahvehaneler kumarhane değildir ve özellikle Anadolu insanının kültüründe var olan mekânlardır” dedi.

Haberin Devamı

‘Tavşan kanı’ damakta kaldı

‘ALINAN ÇÖP VERGİSİ ESNAFA İADE EDİLSİN’

Güven, kahvehane esnafının ekonomik desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, esnafın ihtiyaçlarını şöyle sıraladı:
*Biz pandemi döneminde 17 ay kapalı kalmış bir esnaf grubuyuz. Kapalı olduğumuz halde belediyeler, kahvehanelerden ‘çöp vergisi’ almaya devam etti. Yıllık bin 250 lira alındı ama dükkânlarımız kapalı olduğu için aslında bu parayı boşuna ödemiş olduk. Dolayısıyla bizden alınan bu paranın esnafımıza iade edilmesini istiyoruz.
*Esnaf, pandemi döneminde iş yapamadığı için vergi, SSK ve BAĞ-KUR borçlarını ödemekte zorlandı. Borcunu ödeyemeyen esnafımız için bir affa ihtiyacımız var.
*Kredilerle ayakta kalan bir esnaf grubu olarak, işletmelerimizi ayakta tutabilmek için bizi rahatlatacak bir hibeye ihtiyaç var.
*Sigara yasağı kapsamında esnafımıza kesilen para cezasının da bir kereye mahsus affedilmesini istiyoruz. Aslında bu sorun sigara içilen kahvehane ve içilmeyen kahvehanelerin belirlenmesiyle çözülebilir.
*Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ı da kahvehanemizde ağırlamak, bir kahve ikram etmek ve yaşadığımız sorunları kendisine anlatmak istiyoruz.

Haberin Devamı

MALİYETLER ARTTI

Güven, maliyetlerdeki artışların çay ve kahve fiyatlarına da yansıdığını söyleyerek şöyle konuştu: “Daha önce kilosunu 35 liraya aldığımız çay, 80 liraya çıktı. Kilosu 5 liraya alınan şeker ise 30 lira oldu. Özellikle son dönemlerde kira artışları başta olmak üzere doğalgaz ve elektrik faturaları gibi birçok kalemde artan maliyetlerimiz, bizleri zorluyor.”

‘Tavşan kanı’ damakta kaldı


Kahvehane ve çay ocaklarındaki güncel çay ve kahve fiyatları şöyle:
Çay ocaklarında çay 5 lira, kahve ise 18 lira. Kahvehanelerde ise çay 7 lira, kahve 25 lira.

BAKMADAN GEÇME!