Tatil yolunda kazalara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Tatil yolunda kazalara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2010 00:00

Geçen yılın Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında meydana gelen trafik kazasında, 930 kişi öldü, 50 bin 652 kişi yaralandı. Bu yılın Mayıs ayında geçen yıla göre ölüm oranı yüzde 7.5 azaldı, ancak yine de sayı 209’u buldu.

Haberin Devamı

Yurt genelinde geçen yılın  yaz aylarında gerçekleşen trafik kazalarında 930 kişi öldü, 50 bin 652 kişi  yaralandı. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye  göre, geçen yıl Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında toplam 27 bin 62  trafik kazası meydana geldi. Söz konusu kazalarda 930 kişi hayatını kaybederken,  50 bin 562 kişi ise yaralandı. 9 bin 488 kaza ile en fazla trafik kazası Temmuz ayında meydana geldi. Bu  kazalarda 339 kişi ölürken 18 bin 433 kişi yaralı kurtuldu.
Mayıs aylarının karşılaştırılması
Geçen yıl ve bu yılın Mayıs aylarında meydana gelen kazalar  karşılaştırıldığında, ölümlü kaza sayısında yüzde 13,2, ölü sayısında ise yüzde  7,5 oranında azalma kaydedildi. Buna karşın yaralanmalı kaza sayısı yüzde 3,8, yaralı sayısı ise yüzde  2,4 oranında arttı. Buna göre, 2009 yılının Mayıs ayında 182 ölümlü kaza gerçekleşirken, bu  yılın aynı döneminde 158 kaza meydana geldi. Geçen yılki kazalarda 226 kişi, bu  yıl ise 209 kişi hayatını kaybetti. Geçen yıl Mayıs ayında 8 bin 57 yaralanmalı kaza meydana gelirken, bu  yılın aynı döneminde 8 bin 365 yaralanmalı kaza yaşandı. Geçen yılki kazalarda 13  bin 988 kişi, bu yılki kazalarda ise 14 bin 321 kişi yaralandı.
       
Önlem ve denetimler

Haberin Devamı

- Her yıl yaz mevsiminin başlangıcından önce illerdeki görevlilerin ek  trafik tedbirleri konusunda uyarıldığını kaydeden yetkililer,
söz konusu  önlemleri ise şöyle sıraladı:
*  Şehirlerarası karayollarında sabaha karşı dalgınlık, yorgunluk ve  uykusuzluğa bağlı olarak sürücünün uyku ve yorgunluğun giderilmesini sağlamak  amacıyla denetim için durdurulan sürücülerin araçtan 5-10 dakika inmesi  sağlanmaktadır.
*  Takograf bulundurması ve kullanması zorunlu olan araçların takografında  yapılan incelemede çalışma ve dinlenme sürelerine uymadığı anlaşılan şoförlerin  yola devam etmesine müsaade edilmemektedir.
*  Karayolunda ve otoyollarda, zorunlu haller ve belirlenen yerler dışında araçların duraklama yapmalarına ve yolcu indirip bindirmelerine müsaade edilmemektedir.
*  Traktör, kamyon, kamyonet ile özellikle hasat mevsiminde biçer-döver  denetimlerine daha fazla ağırlık verilmekte, kasa içerisinde ve yük üzerinde  uygunsuz ve kanunsuz yolcu taşımasına izin verilmemektedir.
*  İl ve ilçe girişleri, turistik gezi alanları ile hava ve deniz  limanlarının bekleme yerlerinde tur otobüs ve şoförleri üzerinde çalışma ve  dinlenme sürelerine uyulup uyulmadığı ile şoförlerin alkollü olup olmadığı gerekli kontroller yapılmaktadır.”

Haberin Devamı

Sürücülere hayat kurtaran tavsiyeler

-  Yaz aylarında nem oranı ve aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenen sürücülerin birçok kural ihlali yaptığını ifade eden yetkililer, sürücülere  özellikle 12.00-16.00 saatleri arasında trafiğe çıkmamaları, eğer şehirlerarası yolculuklara çıkmak zorunlu ise kendi araçları yerine otobüs, tren, uçak, gemi ve  feribot gibi toplu taşım araçlarını kullanmalarını önerdi. Yetkililer, şu tavsiyelerde bulundu:
*  Aracın yazlık (başta fren, far olmak üzere bütün aksamlarının)  bakımları yaptırılmalı,
*  Araç yeni alındı ise özellikleri tam olarak öğrenilmeli,
*  Zaman içerisinde değişmesi gereken aksamlar  değiştirilmeli,
*  Yola çıkmadan önce yeterince dinlenilmeli,
*  Bilhassa 04.00-06.00 saatleri arasında gün doğarken doğu istikametine  araç kullanan sürücüler, belirtilen zaman diliminde sıklıkla mola vermeli,
*  Taşıt trafiğinin yoğunluğu dikkate alınarak, yoğunluk taşımayan  alternatif yollar ve güzergahlar tercih edilmeli, gidilecek yol hakkında mümkün  olduğunca fazla bilgi toplanıp, yol güzergahı ve tahmini varış zamanı mutlaka  yakınlara bildirilmeli,
*   Yolculuklar esnasında kısa aralıklarla (100 kilometrede bir) molalar  verilmeli, molalarda eller
ve yüz yıkanmalı,
bol sıvı alınmalı,
*   Gözlerin güneşten etkilenmesini önlemek için araç içi ve güneşlikler  uygun şekilde ayarlanmalı ve mümkünse ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu  özellikte bir gözlük kullanılmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!