Tasarruf verileri tehlike sinyali verdi uzmanlar altın formül sundu

Güncelleme Tarihi:

Tasarruf verileri tehlike sinyali verdi uzmanlar altın formül sundu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2011 00:00

Kalkınma Bakanlığının verilerine göre Türkiye’de tüketim artarken, yurtiçi tasarruflar azalıyor. Yurtiçi tasarruf verilerinde tehlike sinyalleri veren Türkiye’de, ilgililer, tüketimin azalması ve tasarrufa yönelinmesi için altın formüller sundu.

MAKİNE Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı ve Çankaya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müfit Gülgeç, Türkiye’de elektrik enerjisinin pahalı olduğuna işeret ederek, “Evlerde kullanılan elektriğin yüzde 10-20’sinin aydınlatma için kullanıldığı düşünülürse, gereksiz aydınlatmanın, oldukça önemli miktarda enerji tüketimine neden olduğu açıktır” dedi. Aydınlatma ile ilgili basit önlemler alarak bu konudaki giderleri önemli oranda azaltılabileceğini ifade eden Gülgeç, şunları kaydetti:

“Çubuk florasanlar klasik ampullere göre yüzde 40-50, kompakt florasanlar ise yüzde 75-80 verimli. Yani 100 Watt’lık bir ampul yerine 20 Watt’lık bir kompakt florasan ampul kullanarak aynı ışığı sağlayabilmek mümkün.

Mekan uygunsa düşük güçlü birden fazla lamba yerine, yüksek güçte tek bir lamba kullanılmasının daha verimli bir aydınlatma sağlayacağını dile getiren Gülgeç, şu bilgileri verdi: “Bina dışı aydınlatmasında ve gerektiğinde ev içinde zaman zaman girip çıktığınız ve sıklıkla ışığı açık unutulan bölümlere fotoselli üniteler veya zaman ayarlayıcı cihazlar kullanın.

Evinize eşya alırken ya da evinizin dekorasyonunu yaparken açık renkleri tercih edin. Açık renkli duvarlar, mobilyalar, perdeler ve halılar ışığı yansıtarak odanın aydınlatma ihtiyacını azaltır.

Elektrikli ev aletleri

Gülgeç, Türkiye’de ev aletlerinin enerji tüketiminin genellikle fazla önemsenmediğine işaret ederek, “Oysa ki bugün bir konutta bulunan elektrikli ev aletlerinin sayısı ve harcadıkları enerji düşünülürse, aslında enerji tüketiminde hiç de küçümsenmemeleri gerektiği ortaya çıkar. Ev aletlerinizi bilinçli ve yerinde kullanmanız hem onların ömrünü arttıracak hem de enerji tasarrufuna katkıda bulunmanızı sağlayacak” dedi.

Gülgeç, evde tüketilen enerjinin yüzde 20-30’unun buzdolabının çalışması için harcandığını belirterek, şunlara dikkati çekti:

Contayı kontrol edin

“Gereksiniminizden daha büyük kapasitede buzdolabı veya derin dondurucu almayın. Bu enerji kaybına neden olur. Buzdolabının kapı contalarını kontrol edin. Conta, dolabın içi ile kapısı arasındaki sızdırmazlığı sağlar. Eğer bozuksa mutlaka değiştirin. Aksi durumda hem enerji tüketiminiz artar hem de buzdolabınızın ömrü azalır. Buzdolabını; fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından uzak bir yere koyun ve güneş ışığından uzak tutun sıcak kaynaklarla arasında en az 30 cm boşluk bırakın.

Araçlarda tasarruf önerileri sıralayan uzmanlar, aracın saatte 90 kilometre yerine 110 kilometre hızla sürüldüğünde yüzde 20 daha fazla, saatte 20 kilometre ve daha düşük hızla sürüldüğünde ise yüzde 50 daha fazla yakıt tüketiminin olacağını bildirerek, aracın çok hızlı sürülmesinin de çok yavaş kullanılmasının da yakıt tüketimini artırdığını söyledi.

Ani frenlemelerden kaçınmanın yakıt tüketimini azaltacağına, buna karşın klima başta olmak üzere konfor donanımlarının yakıt tüketimini arttırdığına işaret eden uzmanlar, büyük motor hacimlerine sahip araçların hem yakıt tüketimleriyle hem de çevreye saldıkları gazlarla hiçbir cazibesinin olmadığını ifade etti. Küresel ısınmaya neden olan sera gaz etkisinin toplu taşıma araçlarının mümkün olduğunca fazla kullanılmasıyla en aza indirileceğini bildiren uzmanlar, şehir içindeki çok yakın veya çok uzak mesafelerde toplu taşıma araçlarının kullanımını tavsiye ediyor.

Gereksiz tezgah

TÜKETİCİ Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar da, Türkiye’de tasarrufun azalmasının iki temel boyutunun olduğunu belirterek, “Halkın büyük çoğunluğunun hanesine giren gelirin büyük çoğunluğunun gıda harcamalarına dahi yetmediğini” savundu. Çakar, geliri orta ve daha yüksek düzeyde olanların ise gereksiz tüketim yaptığı için tasarruf yapamadıklarını söyledi. THD Genel Başkanı Çakar, başta bankalar olmak üzere reklamlarla bu gelir grubunun gereksiz alışverişe yönlendirildiğini dile getirdi. Çakar, AVM’ye girenlerin gereksiz tüketim yaptığını belirtti. Çakar, “AVM’ler öyle bir kurgulanmış ki, gereksiz tüketim için tezgah ve tuzak oluyorlar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!