Taş Mektep’e hoşgeldin Ata

Güncelleme Tarihi:

Taş Mektep’e hoşgeldin Ata
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 00:00

27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu tarihten üç gün sonra 124 yıllık geçmişi ile Türkiye’nin en köklü liselerinden biri olan Ankara Atatürk Lisesi’ni ziyaret etmişti. Atatürk’ün lise ziyaretinin 91. yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Haberin Devamı

Kutlama kapsamında Okul Aile Birliği üyeleri, Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı, Mezunlar Derneği, öğrenci velileri, öğrencilerin, öğretmenlerinin ve mezunların katılımı ile Anıtkabir’de bir tören düzenledi. Atatürk mozolesine çelenk sunulmasının ardından, okul müdürü Faruk Platin, Anıtkabir özel defterini imzaladı.
Halkevi darbesi
Kutlama, okulun konferans salonunda ünlü yazar Turgut Özakman’ın katıldığı söyleşi ile devam etti. Özakman, konuşmasında Atatürk’ün “Taş mektep” olarak da bilinen Ankara Atatürk Lisesi ile ilgili anılarını anlattı. Özakman, kendisinin de Atatürk Lisesi mezunu olduğunu söyleyerek, okuduğu dönemde aldığı eğitimin kalitesinden bahsetti. O dönemde halk evlerinin birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirten yazar, “Böyle talihli bir dönemde yetiştiğim için çok şanslıyım. Halkevleri o dönemde öğrencilerin ufkunu açıyordu. Bu yüzden halk evlerinin kapatılması, Türk kültürüne vurulmuş en büyük darbelerden biridir” dedi.
Bakansal zevkler
Lise yıllarına dair anılarını da öğrencilerle paylaşan Turgut Özakman, sözlerini şöyle sürdürdü:
 “10. sınıfta edebiyat dersi aldık. Bu ders sayesinde hukuk fakültesindeki birçok dersi kavramam kolay oldu. Bizim dönemimizde de ‘Sıfırcı’ hocalar vardı. Ancak bu hocalara sıfır verdiği için değil, düşük puan verdiği için sıfırcı denirdi. Öğretmenlik yaptığım yıllarda onların neden böyle davrandığını ben de anladım. Amaç öğrenciyi çok fazla şımartmamak, ama aynı zamanda hevesini de kırmamak için makul bir not vermek. Lise, Türkiye’de genel kültürümüzün temeliydi. Sonra sulandırılarak ve hafifletilerek bu hale geldi. Şu an sınıfta kalmak bile neredeyse imkansız. Her gelen milli eğitim bakanı, eğitim müfredatı ile oynamaktan büyük zevk alıyor.”

Haberin Devamı

Özakman’ın diploması

TURGUT Özakman’ın “Tarihin ırmağı medeniyete, gelişmişliğe doğru akar. Hiç kimsenin gücü bu ırmağı geriye döndürmeye yetmez” sözleri büyük alkış aldı.Söyleşinin ardından okul müdürü Faruk Platin ve Vakıf Başkanı Erol Üçer, Turgut Özakman’a Edebiyat Kolu Bitirme Diploması Defter Kütüğü ile teşekkür şilti hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!