Tarihi değerleri akademik bilgi ve iş gücü koruyacak

Güncelleme Tarihi:

Tarihi değerleri akademik bilgi ve iş gücü koruyacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2021 01:37

ABB personeli, kentin tarihi değerlerinin korunması için akademisyenlerden teorik ve pratik eğitimler alıyor. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş amaçlarının, “Üniversitenin akademik bilgi ve entelektüel zenginliğiyle belediyenin pratik iş yapma gücünü bir araya getirmek” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) kent tarihine ışık tutan eserlerin gelecek nesillere aktarılması için alanında uzman kamu kurum, kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği yapmayı sürdürüyor. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı ile Hacı Bayram Veli Üniversitesi arasında imzalanan protokolle düzenlenen ‘Kültür Varlıkları Koruma Eğitimi Çalıştayı’ kapsamında, düzenlenen eğitimler tamamlandı. Çalıştay sonrası 3 gün boyunca hem teorik hem de pratik olarak verilen eğitimlerde; restorasyon, konservasyon ve kültür varlıklarının korunması, güçlendirilmesi ile bakımlarının yapılması konuları ele alındı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Prof. Dr. Bekir Eskici, Prof. Dr. Yaşar Selçuk Şener, Doç. Dr. Ali Akın Akyol ile Dr. Murat Cura tarafından üniversitenin Gölbaşı Kampüsü’nde önce teorik dersler verildi. Belediye personeli daha sonra akademisyenlerle iyileştirme, bakım-onarım ve restorasyon çalışmalarının sürdüğü Kızılay Güven Anıtı, Ulus Roma Tiyatrosu ve Ankara Kalesi’nde düzenlenen pratik eğitimlere katıldı.

YAPTIĞIMIZ İŞ ÇOK ÖNEMLİ

Başkentte tarihi eserlerin korunması ve geleceğe güvenle aktarılması için birçok kent paydaşıyla iş birliği yaptıklarını belirten ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dair Başkanı Bekir Ödemiş, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yaptığımız iş çok önemli. Kadim Ankara’nın tüm kültürel, doğal ve tarihi varlıklarına dokunuyoruz. Çok sorumluluk isteyen, ağır yükü olan bir iş. Doğal olarak bunu sadece belediyenin kendi klasik bürokrasisi ile çözmek doğru değil ve öyle bir hakkımız da yok. Bu konuda yetkinliğine inandığımız tüm yapılardan, üniversiteler dahil olmak üzere meslek odalarının hepsinden katkı almamız gerekiyor. Dolayısıyla üniversitenin akademik bilgi ve entelektüel zenginliğiyle belediyenin pratik iş yapma gücünü bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Ankara kent ölçeğinde miras kalan tüm eserleri nitelikli bir şekilde gelecek nesillere aktarmak için özellikle iş birliği yapıyoruz.”

DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞTIK

Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları iş birliğinin önemli ve özel olduğunu vurgulayan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma Onarım Bölümü Başkanı Bekir Eskici, “Ankara’nın kültürel mirasının korunması konusunda bir iş birliği protokolü imzaladık. Bunun için de mesleki eğitim kapsamında değerlendirebileceğimiz teorik dersler ve şantiye çalışmaları yaptık. Kültür varlıklarının korunması ile ilgili proje ve uygulamalarda süreçleri birlikte yöneterek karar vermek için iş birliği yapıyoruz. Teoriden uygulamaya kadar kendi deneyimlerimizi de paylaştık” dedi.

Tarihi değerleri akademik bilgi ve iş gücü koruyacak

Akademisyenler, Ankara Kalesi, Kızılay Güven Anıtı ve Roma Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen hassas teknik çalışmaların detaylarını sahada personele anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!