Tarihi Ankara Kalesi’nin surlarına grafiti çizdiler

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Ankara Kalesi’nin surlarına grafiti çizdiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 15:25

Ankara Kalesi’nde ‘imdat’ çanları çalıyor. Tarihi surlara sprey boyalarla yazılan yazıların ardından şimdi de grafiti çizildi. Bu manzaraya hem turistler hem de vatandaşlar isyan ediyor: “Güvenlik önlemi alınması şart.”

Haberin Devamı

Ankara'nın yaşayan tarihi Ankara Kalesi, hak ettiği değeri bir türlü görmezken, tarihi kalenin surlarına sprey boyalarla verilen tahribat hergeçen gün büyüyor. Daha önce uyuşturucu partileri yapılan, ateş yakılan, aşk mesajları yazılan, çivi çakılan, seyyar satıcılık yapılan kalenin ‘seyir terası’ olarak bilinen tarihi surlarına bu kez de grafiti yapıldı. Şehrin tarihini temsil eden binlerce yıllık Ankara Kalesi’nde yapılan bu ayıbı Ankara Hürriyet fotoğrafladı.

UZUN SÜREDİR TEMİZLENMİYOR

Sorumsuz vatandaşların tahrip ettiği Ankara Kalesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin zaman zaman yürüttüğü temizlik çalışmalarının uzun süredir gerçekleştirilmediği de surlardaki yazılar sayesinde göze çarpıyor. Surlardaki grafitilerin yanı sıra, surlardaki diğer bölümlerin tuvalet olarak kullanıldığı da dikkat çekiyor. Bazı yerlerde ise çöp öbeklerinin, çekirdek kabuklarının ve plastik şişelerin biriktiği de görülüyor.

Haberin Devamı

GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINSIN

Çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Ankara Kalesi’nin son durumu vatandaşların da tepkisini çekiyor. Kale’ye acilen bir çözüm bulunması gerektiğini belirten Fadime Çinici, “Kalenin önünde güzelleştirme çalışmaları yapılıyor ama içini düşünen yok maalesef. Daha önce bir temizlik yapıldı ancak etkisi kısa sürdü. Bu pisliklerin gece saatlerinde yapıldığı çok net bir şey şekilde ortada, mutlaka bir güvenlik önlemi alınması şart” diyor.

ÖNLEM ALINMADI TAHRİBAT BÜYÜDÜ

ANKARA Hürriyet, daha önce de Ankara Kalesi’ndeki binlerce yıllık tarihi surların sorumsuzca tahrip edildiğini ve kalede güvenlik açığı bulunduğunu manşetlerine taşımıştı.
Seyyar satıcıların tezgah açıp sosisli sandviç sattığı, sur duvarlarında ateş yakıldığı, uyuşturucu partileri yapıldığı ve sprey boyalarla duvarlara yazılar yazıldığı ‘Sosisli terası’, ‘Güvenlik şart’, ‘Bunun adı vandallık’ ve ‘Bu ayıba kim dur diyecek’ haberleriyle Ankaralılara duyurulmuştu.

TARİHİ MİLATTAN ÖNCESİNE UZANIYOR

Bİinlerce yıllık Ankara Kalesi’nin ne zaman yapıldığı net olarak bilinmemekle birlikte MÖ. 2.yy. başında Galatların Ankara’ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu biliniyor. Eski zamanlarda yerleşim yeri olarak çok geniş bir alanı kapsayan kale, tarih içinde Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların kontrolüne geçti.

Haberin Devamı

GÖKÇEK, “BAŞ EDEMİYORUZ” DEMİŞTİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Kalesi’nde yaşananlarla ilgili olarak Ankara Hürriyet’e, “Bu işi yapanlar maalesef uyuşturucu kullanan kişiler. Güvenlik görevlileri bunlarla karşı karşıya geldikelrinde hayati tehlike yaşıyor. Maalesef baş edemiyoruz. Hiç umurlarında değil. Duvarın kenarında ateşi yakıyorlar, onun isi duvarı perişan ediyor. Polis alacak götürecek de ne yapacak. ‘Niye yaktın’ diye alacaksın ifadesini, bırakacaksın gidecek yine yakacak maalesef” açıklamasını yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!