Tanıların yüzde 95’i İngiliz mutasyonu

Güncelleme Tarihi:

Tanıların yüzde 95’i İngiliz mutasyonu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2021 22:57

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin COVID-19 Tanı Laboratuvarı sorumlusu Gönül Aksu, günlük numune sayısının şubat ayına göre dört kat artarak sekiz binlere ulaştığını belirterek, “Pozitif tanı koyduğumuz örneklerin yüzde 95’i İngiliz mutasyonu” dedi.

Haberin Devamı

Ankara'da İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 5 tanı laboratuvarından biri olan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin COVID-19 Tanı Laboratuvarı’nda Şubat ayına göre günlük gelen numune sayısı, 4 kat artarak, 8 binlere yükseldi. Laboratuvar sorumlusu ve mikrobiyoloji uzmanı Gönül Aksu gelen numuneler arasında İngiliz varyantının sıkça görüldüğüne dikkat çekerek, “Bakanlığımızın bize temin ettiği mutasyonu da saptayan bir kit kullanıyoruz. Mutasyonların bir kısmını saptıyor ve şu anki kitimiz 3 kanal üzerinden çalışıyor. Bu İngiltere mutasyonunu direkt saptıyor. Her çalışmada eğer varsa biz İngiltere mutasyonunu görebiliyoruz. İngiltere mutasyonu şu an pozitif olarak tanı koyduğumuz örneklerin yüzde 95´ini oluşturuyor. Hakim mutantı, İngiltere mutantı olarak söyleyebiliriz” diye konuştu. 

Tanıların yüzde 95’i İngiliz mutasyonu


YÜZDE 25-30 POZİTİF

Aksu, günlük numuneler arasında vaka artışlarından sonra pozitiflik oranlarının da arttığına dikkat çekerek, “Gelen numuneler içinde pozitiflik oranımız da değişti bu son vaka artışlarıyla birlikte. Mart ayı başında gelen numunelerde pozitiflik oranımız yüzde 10-15 bandındaydı. O giderek artmaya başladı. Şu anda ise bu oran yüzde 25-30 civarında yani gelen numunelerin yüzde 25-30’unda pozitiflik saptıyoruz” bilgisini paylaştı.

24 SAAT NÖBET TUTUYORUZ

NUMUNE sayısının artmasıyla çalışmalarının da yoğunlaştığına dikkat çeken Aksu, “65 kişilik personelin çalıştığı laboratuvarda 24 saat nöbet tutuyoruz. Gece de çalışılıyor. Gelen numunenin en fazla 8 saat içinde sonucunun çıkması hedefleniyor. Öyle olunca çok yoğun ve tempolu bir çalışma süreci oldu ve o süreç hala devam ediyor. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nün belirlediği ilçelerin yanı sıra Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Onkoloji Hastanesi´nden gelen numuneler inceleniyor. Ayrıca bütün özel kurumlardan gelen numuneler de burada teste tabi tutuluyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!