Taksiciye kart aylardır rafta

Güncelleme Tarihi:

Taksiciye kart aylardır rafta
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2016 16:29

İstanbul’da üniversite öğrencisi E.F.B.’ye tecavüz eden zanlı C.A.’nın servis şoförü olarak çalıştığının ortaya çıkması gözleri Ankara’daki servis, minibüs ve taksilerde çalışanlara çevirdi. Olay, taksicilere yönelik kimlik kartı verilme çalışmasını da gündeme getirirken Oda Başkan Vekili İzzet Yıldırım, çalışmanın Valilik’ten UKOME’ye gönderilmesini beklediklerini söyledi. Yıldırım, altı ay önce yaptığı açıklamada da UKOME kararının beklendiğini söylemişti.

Haberin Devamı

İstanbul Bağdat Caddesi’nde 19 yaşındaki üniversite öğrencisi E.F.B.’ye tecavüz eden C.A.’nın servis şoförü olarak çalıştığının ortaya çıkması, minibüs, taksi ve servis araçları için mesleki kontrol konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Ankara Umum Otomobilciler, Şoförler ve Esnaf Odası’nın taksilerde çalışan şoförlere kart verilmesi ve kartı olmayanların şoförlük yapmasının engellemesi yönündeki teklifinin ne zaman uygulanacağı belirsizliğini korurken Ankara Umum Otomobilciler, Şoförler ve Esnaf Odası Başkan Vekili İzzet Yıldırım, teklifin Valilik çalışma raporuna girdiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Abdurrahman Karabudak da Valilik koordinesinde yapılacak planlama ile taksilerin servis ve dolmuşlarla aynı statüye gireceğini belirtti.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA VALİLİK’TE

2005 yılında ilgili bakanlığın aldığı kararla taksilerdeki ruhsat sahipleri hariç, ticari araç şoförlüğü yapan kişilerin esnaf statüsünden çıkarıldığına dikkat çeken Ankara Umum Otomobilciler, Şoförler ve Esnaf Odası Başkan Vekili İzzet Yıldırım, “Mal sahibi mi çalışıyor şoför mü çalışıyor belli değil. Bu konuda bir denetleme yok” dedi. Valilik’te 1 buçuk ay önce yapılan toplantıda konuyu yine gündeme getirdiklerini belirten Yıldırım, şunları söyledi:
“Önceden de gündeme gelen teklifimizde, taksilerde şoförlük yapacak kişilerin ilgili evraklarla kayıt altına alındıktan sonra, Emniyet, Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Müdürlüğü ve Şoförlür Odası’ndan oluşacak komisyon tarafından eğitilmesini ve sınava tabi tutulmasını önerdik. Sonrasında da gerekli işlemlerle bu kişilere kart verilmesini ve kartı olmayanların şoförlük yapmasının engellenmesini istedik. Valilikte yapılan toplantıda tekrar gündeme getirildi ve çalışma raporuna da girdi. Çalışma Valilik nezdinde devam ediyor. Şu anda B sınıfı ehliyet alan herkes taksici olabilir, bunun denetimi ne odada var ne de bir başkasında. Düzenlemenin Valilik’ten UKOME’ye bir an önce gönderilmesini istiyoruz.”

TAKSİLER DE AYNI STATÜYE GİRECEK

Taksilerle ilgili Valilik koordinesinde yeni bir planlama yaptıkları bilgisini veren Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Abdurrahman Karabudak ise şunları söyledi: “Ankara’da ticari amaçla çalışanların, uygunluk adı altında denetlemelerini yapıyoruz. Küçük çaplı şikayetler vardır ama Ankara’da büyük bir olumsuzluk veya problem yaşanmadı. Odalar da bu konularda duyarlı. Taksilerle ilgili de Valilik koordinesinde yeni bir planlama yapıyoruz. Taksileri de aynı statüye sokuyoruz. Ankara’da 7 bin 701 taksi var. Bu kapsamda bunların da denetlemesini yapacağız. Denetimlerde Emniyet Müdürlüğü ile de işbirliği yapıyoruz. Alo 153 titiz çalışıyor. Ulaşım birim amirliğimiz tüm şikayetleri değerlendirip muhatap bilgilendirmesi yapıyor, eğer cezai müeyyide gerekiyorsa onu da uyguluyor. Ulaşım amirliğimizin altında taksilerle, dolmuşlarla ve servis araçlarıyla ilgili karakollarımız var, bunlar denetimi ve kontrolü sağlanıyor.”

Haberin Devamı

YÜZ KIZARTICI SUÇ İŞLEYEN ÇALIŞTIRILMIYOR

UKOME kararına göre şoförlere yaka kartı verdiklerini belirten Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacıbekir Gani, şöyle konuştu: “UKOME kararında minibüslerde yüz kızartıcı suç işlemiş olanlar ile devlet memuru olanlar çalışamıyor. Biz bunu 6-7 yıldır Ankara’da uyguluyoruz. UKOME kararına göre şoförlere yaka kartı veriyoruz. 2 yıl da bir eğitim veriliyor, eğitimlere katılan şoförlerden adli sicil kaydı istiyoruz. Avukatlarımız inceliyor, bu tür yüz kızartıcı suç işlemiş olanları men ediyoruz. Daha önce şoförler değil araç sahipleri kayıt altındaydı. Şu an şoförler de kayıt altında. Ankara’da 6 bin 500 çalışanımız var. Hepsi kayıt altında. Zabıta ile takip ve denetimimiz devam ettiği için Ankara’da bugüne kadar sıkıntı yaşamadık.”

Haberin Devamı

ŞARTI UYMAYANA ŞOFÖR KARTI YOK

Büyükşehir Belediyesi’nin servis çalışanlarına kimlik kartı verdiğini belirten Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tunçay Elmadağlı ise bu kartın belli kriterlere göre verildiğini söyledi. Elmadağlı şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediyesi her yıl ekim, kasım, aralık aylarında ruhsat yenileme yapıyor. Büyükşehir Belediyesi’ndeki ruhsat yenilemede çalışan şoförlere tanıtım kartı veriyorlar. Şoförün adli sicil kaydını, sosyal güvenlik kaydını, ehliyetini, SRC’sini, psikoteknik testini istiyor. Eğer bu kişilerin bu işleri yapmaya engelleri var ise bunlara izin verilmiyor. Ankara’da tahdit dediğimiz plaka sınırlaması da var. Bu sayede kontrol altında tutabiliyoruz. Ankara’da 7 bin 200 kayıtlı servis aracımız var. Tamamen kontrol altında olduğu için rakam fazla olmasına rağmen bugüne kadar olumsuzluk yaşamadık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!