Sütte de verim düşer

Güncelleme Tarihi:

Sütte de verim düşer
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2021 00:25

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, kuraklığın süt üretimini de tehdit ettiğine dikkat çekerek, “Kuraklık sürerse yem fiyatları da artacak. Süt fiyatı düşük, yem fiyatı yüksek olursa verim düşer. Hayvanını beslemek zorunda olan süt üreticimiz, bu durumdan zarar görmemek için hayvanını kesmeye yönelebilir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, 1 Haziran Dünya Süt Günü’nde, kuraklığın sektöre etkilerini Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi. Ankara’daki kent tarımında öne çıkan ilçelerin ziraat odası başkanlarının yaptığı ‘kuraklık alarmı’ çağrısının dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Keskin, kentteki yaygın kuraklığın süt üreticileri için de büyük bir tehdit olduğunu söyledi. Keskin, tehdidin nedenini, “Süt üretenlerin girdilerinin yüzde 70’ini yem oluşturuyor. Kuraklık devam ederse yem fiyatları oldukça artacaktır. Süt fiyatı düşük, yem fiyatı yüksek olunca, üreticiler hayvanları kesmeyi tercih edebilir. Bu durumlar sektördeki verimi oldukça düşürür” sözleriyle açıkladı. Keskin, şöyle devam etti:

Sütte de verim düşer


ETKİLENMEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

“Kuraklık dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de bazı illerimizde etkisini gösteriyor. Ankara da bu illerin başında geliyor. Hayvancılık sektörü olarak yaşanan bu kuraklıktan etkilenmememiz mümkün değil. Çünkü bizim direkt olarak bağlı olduğumuz yem sektörünü bu kuraklık oldukça fazla etkiledi. Giderlerimizin en başında hayvanlarımızın yemleri geliyor. Kuraklık sürer, tarlalardaki verimlilik düşmeye devam ederse, yem sektörü fiyatları iyice artacaktır.

Sütte de verim düşer


FİYATLARIN ARTMASI KAÇINILMAZ

“Dış ülkeler de elimizde yem olmadığını fark edince, bize dönük satış fiyatlarını yukarı çekiyor. Şu an süt verimi düşmedi ama gelecek için risk var. Haziran ayında mevsimsel olarak verimde azalma başlayacaktır. Bütün dünyada durum böyle. Ancak süt fiyatlarının düşük, yem fiyatlarının da yüksek olması sütte verimi gözle görülür şekilde düşürecektir. Üreticiler, hayvandan süt elde etmek yerine hayvanı kesmeyi tercih edebilir. Mevcut durumda süt fiyatlarının artması kaçınılmaz görünüyor.

ÜRETİM İÇİN TEŞVİKLER BEKLİYORUZ

Devletimizin burada kimseyi mağdur etmeyecek bir düzenleme yapacağına inanıyoruz. Üreticilerimizin daha verimli ve daha fazla üretmesi için çiğ süt fiyatlarının çok daha iyi noktaya gelmesi, bunun yanında da üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Üreticilerimiz kazandığında Türkiye ekonomisi de kazanacak, ayrıca yıllardır süre gelen bir meslek korunacak. Daha iyi üretim yapmak için teşvikler bekliyoruz.”

Haberin Devamı

KURAKLIK ALARMI

Hürriyet Ankara, ‘Kuraklık Alarmı’ başlığıyla dün verdiği haberinde, kentte kuraklık nedeniyle tarım alanlarında yüzde 60 ila 90 arasında verim kaybı yaşandığına dikkat çekmiş, 5 önemli tarım ilçesinin ziraat odası başkanlarının taleplerini ve sorunlarını sayfalarına taşımıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!