Sürücüler 39 levhadan 12'sini biliyor

Güncelleme Tarihi:

Sürücüler 39 levhadan 12sini biliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2011 00:00

Ankara’da bin 478 denek üzerinde yapılan trafik levhalarıyla ilgili araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Sürücüler 39 trafik işaretinden yalnızca 12’sinin anlamını tam olarak biliyor, 10 levhanın anlamını ise hiç bilmiyor.

ODTÜ’de trafik levhalarıyla ilgili yapılan bir araştırmada, Ankara’da sürücülerin 39 trafik işaretinden yalnızca 12’sinin anlamını tam olarak bildiği, 10 levhanın ise anlamı hiç bilmediği ortaya çıktı. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü laşım Araştırma Merkezi’nden Erkut Kırmızıoğlu ile Dr. Hediye Tüydeş Yaman, Ankara’da bin 478 denek üzerinde trafik levhaları ile ilgili bir anket yaparak, sürücülerin birçoğunun levhaların anlamını tam olarak bilmediğini ortaya çıkardı. Dr. Hediye Tüydeş Yaman yapılan çalışma ile ilgili şunları söyledi:

“Levhalardan toplam 12 tanesinde yüzde 70 ve üzerinde doğru cevap aldık ve bunları doğru bilinenler olarak kabul ettik. ABD’deki ulusal standartlara göre, yüzde 85 ve üzeri doğru yanıt alanlar ‘doğru yanıt’ olarak kabul ediliyor. Böyle olduğunda elimizde sadece altı tane doğru bilinen levha kalıyor.
En az bilinen kavramı bu kadar kolay cevaplanamıyor çünkü yanlış bilinmenin bazı çeşitleri var. Bazı levhaların anlamı hakkında yorum bile yapılamıyor, bazı levhalar yanlış biliniyor ve bazı levhalar tam ters anlamda bilinebiliyor. Tam ters anlam verilenler çok daha sorunlu çünkü girilmemesi gereken yollara ya da yapılmaması gereken hareketlere izin veriliyormuş algısı yaratıyor.

Amerikan standartları yüzde beş ve üzerini kritik seviye kabul ediyor. Bizim beş levhamızda yüzde 12 ve üzeri seviyelerde ters algılama karşımıza çıktı. Burada ilginç olan nokta 2004 yılında AB uyum sürecinde değiştirdiğimiz ve çapraz çizgilerin kalktığı taşıt geçemez, kamyon giremez gibi levhaların eski halleri çok iyi bilinenler arasında yer alırken, yeni hallerinde ciddi oranda ters anlam yüklenmesi görülmesi. Çapraz çizginin kalkması algılamada ciddi kaymalara sebep oldu. Hatta geçiş döneminde yeni ve eski levhalar birlikte kullanıldığından ikisini farklı iki levha olarak algılayanlar da var.”

Basit levhalar bile karışıyor

TEMELİNDE renk ve şekil kodlamasına dayalı bir uyarı sistemi olarak geliştirilen trafik işaretlerinin bu mantıkla öğrenilmediğine ve çok basit levhaların bile birbiriyle karıştırıldığına dikkat çeken Tüydeş, “Tam doğru bilinen levhalar arasında Yaya Geçidi Yaklaşımı, Okul Geçiti, Yolda Çalışma Var, Kontrolsüz Demiryolu Geçidi, Zincir Takma Mecburiyeti, Azami Hız Sınırı, Taşıt Giremez, İki Yönlü Yol, Kasisli Yol levhaları yer alıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!