Süneyle parazit mücadele edecek

Güncelleme Tarihi:

Süneyle parazit mücadele edecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2012 18:28

Tarımda süne zararlısına karşı kimyasal kimsayal mücadele dönemi sona eriyor. Ankara tarımının gelişmesi için devrim niteliğinde kararlar aldıklarını söyleyen İl Müdürü Muhsin Temel süne ile mücadelede parazit salma modeline geçileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

HUBUBATTA süne zararlısına karşı kimyasal mücadele dönemi sona ererken, araziye parazit salma yöntemiyle biyolojik mücadele yaygınlaşıyor. İğne ile brusella aşısı yönteminden vazgeçiliyor ve Türkiye tarihinde ilk olarak konjöktürel (gözden damla) aşı sistemi uygulanıyor. Üç yıl içinde Ankara ve ilçelerindeki küçük ve büyükbaş hayvanların tamamının aşılanması hedefleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ankara İl Müdürü Muhsin Temel, harman sezonu öncesinde Polatlı’da bazı incelemeler yaptı. Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Muhsin Temel, Ankara tarımına ilişkin devrim niteliğinde bazı kararlar aldıklarını söyledi. Başkentte 480 bin hektarlık alanda hububat ekimi yapıldığını söyleyen Temel, bunun 120 bin hektarının Polatlı’da olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

31 ayrı ekip oluşturuldu

Ankara genelinde hububat ekili alanlarda süne zararlısı tespiti yapmak için 31 ekip oluşturduklarını ve bir haftadan beri arazide çalışmalar yapıldığını söyledi. Şu ana kadar yapılan araştırmalarda süne ile mücadeleye gerek olmadığını belirten Temel, belirli bölgelerde arazilere parazit salmak suretiyle biyolojik mücadele yapacaklarını kaydetti. Ankara genelinde 480 bin hektarlık alanda hububat ekildiğini söyleyen Temel, bunun 120 bininin Polatlı’da olduğunu belirtti. Temel, “Yağışlar biraz geç geldi, buğday boyunda biraz sıkıntı var ama buna rağmen iyi bir hasat dönemi bekliyoruz” diye konuştu.

Sap kırma makinesi zorunlu olacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, hububat biçimi sırasında buğday sapının tarlada kaldığını ve yakıldığını böylece milyonlarca liralık maddi zararın oluştuğunu söyledi. Bunun için Valilik genelgesiyle biçer-döverlerin arkasına sap parçalama makinesini zorunlu hale getireceklerini vurgulayan Temel, “Bu yöntemle tarımın ekonomik değerlerini korumuş olacağız. Ayrıca anız yangınlarının da önüne geçmek için bir önlem alacağız. Anız yangınlarından mutlaka vazgeçilmeli, çünkü toprağın mineral yapısını öldürüyor” dedi.

Kuduza karşı önlem alındı

Haberin Devamı

MÜDÜR Temel Polatlı, Haymana, Gölbaşı ve Beypazarı ilçelerinde görülen kuduz vakasına karşı da tüm önlemlerin alındığı belirtti. Temel, “Kuduz mikrobu yaban hastalığına bağlı olarak gelişti. Kuduz vakalarının yüzde 90’ı tilkilerden bulaşıyor. Vakanın görüldüğü ilçeler ve köylerindeki tüm hayvanların aşısı yapıldı. İki ay içinde Ankara’da 20 binin üzerinde hayvan aşılandı” diye konuştu. Temel, ayrıca Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olarak bilinen ve halk arasında Kene hastalığı denilen mikroba karşı çiftçilere 10 ton kene ilacı dağıtıldığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!