Sualtında 192 saat kalan adam Başkent’te

Güncelleme Tarihi:

Sualtında 192 saat kalan adam Başkent’te
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2012 00:00

Badim Başkent Su Sporları ve Cankurtarma İhtisas Kulübü’nün davetlisi olarak Ankaralı dalıcılarla buluşan Cem Karabay, dünyada en uzun süre sualtında yaşayan adam olarak tarihe geçti.

Haberin Devamı

192 saat su altında kalarak dünya rekoru kıran Karabay, gururunu tüm Türkiye ile paylaştığını söyledi. Guinness Rekorlar kitabına giren ilk Türk sualtı sporcuları arasında olduğunun altını çizen Karabay, aslında sualtında 8 gün yaşamanın son derece sıradan olduğu kaydederek, “Hepimiz hayatımızın ilk 9 ayını zaten sualtında geçiriyoruz. İnsan doğası buna çok uygun” dedi.
Dönüm noktası
2007 yılında Çanakkale Boğazını sualtından geçmeye hazırlanırken, doldurduğu tüpün vanasının patlamasıyla çok ciddi şekilde yaralandığını belirten Karabay, “Kaza sonrasında doktorlar dalış hayatımın bittiğini söyledi. Ama ben yılmadım. Farklı yöntemler deneyerek yeniden dalmaya başladım. Sağlık sorunlarını yendim ve geri döndüm. Bunu başarmak rekor denemelerim için bana güç verdi” diye konuştu.
İlk dünya rekoru
Karabay rekorlarını Cumhuriyete armağan ettiğini kaydederek şunları söyledi:
“2009 yılında Jerry Hall’a ait olan 120 saatlik sualtında scuba ile en uzun süre yaşama rekorunu kırmak için suya girdim. 135 saate çıkarak Guinness Rekorlar kitabına giren ilk Türk sualtı sporcusu oldum. İkinci denememde 135 saatlik rekorumu 8 gün 8 gece sualtında kalarak 192 saate taşıdım.”

Haberin Devamı

En çok eşimin kokusunu özledim

“Sualtında ekibim bana çok iyi baktı. İlk rekordan edindiğim tecrübelerle her gün egzersizler yaptım. Beslenmem gayet iyiydi. Canım ne çektiyse ekibim bulup getirdi. İlki kadar zorlanmadım, sağlık sorunu yaşamadım. 21 Ekim’de suya girmeden iki gün önce 24 askerimizin şehit olduğu haberi geldi. Çok üzüldüm. Suya girip girmemekte çok tereddüt ettim. Sonra bu işin keyif için yapılmadığını düşünerek rekorumu şehitlerimize ve Cumhuriyete armağan etmeye karar verdim. En çok eşimin kokusunu özledim. Hep yanımdaydı. Görüyorsunuz, duyuyorsunuz, dokunuyorsunuz ama kokusunu alamıyorsunuz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!