Stres dişleri vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Stres dişleri vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 00:00

Diş gıcırdatma ya da sıkma alışkanlığının dişlerde, yüz ve çenede sebepsiz ağrılara yol açabileceği, bu ağrıların kronikleşmesi halinde de hastalarda depresyon ve ciddi iş gücü kayıplarının görülebileceği açıklandı.

İHMAL ETMEYİN

Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cansu Alpaslan, diş sıkan her insana hasta muamelesi yapmanın, bunun bir bozukluk olduğunu söylemenin doğru olmadığını kaydederek, "Ne zamanki dişlerde veya çevre dokularda bir takım problemler ortaya çıkar, o zaman dikkatli olmamız ve önlem almamız gerekir" dedi.

Söz konusu alışkanlığın en çok yüz kaslarına ve çene eklemine verdiği zararları önemsediğini anlatan Alpaslan, bunların ihmal edilen konular olduğunu ve ihmal sonucu tedavisi çok güç durumların ortaya çıkabildiğini dile getirdi.

SONUÇLARI NE OLUR?

Alpaslan, diş gıcırdatma ve sıkmanın (bruksizm) çoğunlukla gece, uyku sırasında, istemsiz olarak ortaya çıktığını ifade ederek, 3-5 saniyelik olmasına karşı bu sırada ortaya çıkan kuvvetin hem dişlere hem de dokulara iletildiğini hatırlattı.

Diş sıkma ve gıcırdatmanın diş yüzeyinde aşınmaya neden olduğunu söyleyen Alpaslan, aşınmaya bağlı olarak diş ağrısı, sıcak-soğuk hassasiyeti ve kırılmalar ortaya çıkabildiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!