Sorun çözülsün örnek olsun

Güncelleme Tarihi:

Sorun çözülsün örnek olsun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2022 01:01

2017'de riskli alan ilan edilen Örnek Mahallesi'ndeki 51 binanın yenilenmesi için hazırlanan imar planı, ‘şehircilik esas ve ilkelerine aykırı olduğu’ gerekçesiyle mahkemece iptal edildi. Aradan geçen sürede binaların kolonlarında ve duvarlarında derin çatlaklar oluştu. Hasarlı evlerde korku içinde yaşayan vatandaşlar, sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

Haberin Devamı

Altındağ'ın Örnek Mahallesi’ndeki 5 ve 10.3 hektarlık iki ayrı alan, 2017'de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edildi. Altındağ Belediyesi, bin 424 daireden oluşan 51 binanın bulunduğu alanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi için imar planı hazırladı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ‘şehircilik esas ve ilkeleri ile hukuka aykırı olduğu’ gerekçesiyle imar planı değişikliğini yargıya taşıdı. Mahkeme de imar planını iptal etti. Aradan geçen sürede binaların duvarlarında, kolonlarında, taban kısımlarında çatlaklar oluştu. Evlerin bazı odalarında çökmeler meydana geldi. Riskli binalarda oturan vatandaşlar, sorunun çözümü için Örnek Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği’ni kurup, ilgili kurumlarla görüşerek sorunun çözülmesini istedi.

İNSANLAR MAĞDUR ÇÖZÜM BEKLİYOR

Örnek Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Leyla Ünaldı, binaların hemen hemen tümünde hasar meydana geldiğini söyleyerek, “Binalarımızın hepsi çürük, çok eski, çökmek üzere hatta yıkılacak olan daireler var. ‘Emsal düşük’ diye özel firmalar giremiyor. İnsanlar mağdur, ev ödeyecek paraları yok. Bize yardım etsinler” dedi.

Sorun çözülsün örnek olsun


Hasarlı evde oturanlardan Türkan Zencirden, “Gece yattığımızda binadan sesler geliyor. Satsak satamıyoruz, kiraya versek veremiyoruz, gitsek gidemiyoruz” diye konuştu.

Sorun çözülsün örnek olsun


Hasan Albayrak da “Bütün binaların çürük raporları var. Biz de sağlıklı bir evde oturacağız, diye kentsel dönüşümde heveslendik. Belediye başkanlarından sözler aldık fakat hiçbir şekilde ilerleme kaydedemedik” ifadelerini kullandı.

Sorun çözülsün örnek olsun


YENİ İMAR PLANI HAZIRLANIYOR

Altındağ Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, 1960-1970 yıllarında inşa edilen apartmanların bulunduğu Örnek Mahallesi'nin yenilenmesi için imar planı çalışmasının yakın zamanda tamamlandığı hatırlatılarak, “Örnek Mahallesi'nin dönüşümü adına gerçekleştirdiğimiz söz konusu imar planı Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşındı ve imar planı mahkemece iptal edildi. Kararın ardından Örnek Mahallesi ile ilgili yeni bir imar planı üzerinde çalışmalar sürmektedir. Mahallenin sosyal donatıları, yeşil alanları ve modern konutlara kavuşabilmesi için Altındağ Belediyesi olarak gerekli adımları atmaya devam etmekteyiz” denildi. 

Sorun çözülsün örnek olsun


MİMARLAR ODASI: KAMU YARARINA AYKIRI OLURSA YİNE YARGIYA TAŞIRIZ

Haberin Devamı

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuyla ilgili şunları söyledi: “Rant odaklı emsal artışı planlama olursa yine yargıya taşırız. Meslek odalarının görüşünü almadan şehircilik esas ve ilkelerine, hukuka aykırı her türlü uygulama, Ankaralıların hakkını gasp eder. Kamu yararına, şehircilik ve planlama esaslarına aykırı plan değişikliklerini yargıya taşımak bizim Anayasal sorumluluğumuz. Yargı kararlarına rağmen bölgede yapılacak en küçük işlemi dahi mahkemeye taşırız. Bilim ve teknikten aldığımız güçle kamu yararını savunmaya devam edeceğiz.”

BAKMADAN GEÇME!