Sonuç yine yüksek risk

Güncelleme Tarihi:

Sonuç yine yüksek risk
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2021 00:20

‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasında Ankara için yüksek riski işaret eden kırmızı bölgeler, geçen yıl ağustos ayında olduğu gibi yine çoğunlukta. Prof. Dr. İsmail Balık, vaka sayılarının azalmamasını, ‘Rehavet, ihmal ve mutant virüs’ gerekçeleriyle açıkladı ve uyardı: “Mutant etkisinde olduğumuz bu günlerde, bireysel tedbirlere her zamankinden daha sıkı uymalıyız.”

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara, kontrollü normalleşme sürecinin başından bu yana, kent genelinde artan koronavirüs vakalarını ve riski azaltacak önlemleri gündeme getiriyor. Kentliler yeni kısıtlamaların uygulanıp uygulanmayacağını merak ederken, uzmanlar vaka artışları devam ederse kent için yeni kısıtlamaların kaçınılmaz olduğuna vurgu yapıyor. Uzun bir aradan sonra tekrar kontrol ettiğimiz Sağlık Bakanlığı’nın ‘Hayat Eve Sığar’ uygulaması ise, kent için kırmızı (yüksek risk) ile gösterilen bölgelerin ‘alarm’ vermeye devam ettiğine işaret ediyor. Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık kentteki vaka sayılarının düşmemesini, “Rehavet, ihmal ve mutant virüs” gerekçeleriyle açıkladı. Prof. Dr. Balık, mutant virüsün etkisini gösterdiği günlerde riskin de daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “Şimdi bireysel tedbirlere her zamankinden daha sıkı uymak zorundayız” uyarısı yaptı. Balık, şöyle devam etti:

Sonuç yine yüksek risk


YAŞANTIMIZDAN ÖDÜN VERMELİYİZ

Ankara için risk haritalarının kırmızıyı işaret etmeye devam etmesinin başlıca nedeni, pandemi yorgunluğu. İnsanlar psikolojik olarak bu süreçten yorulmaya başladı. ‘Ne olacaksa olsun’ düşüncesiyle rehavete kapılıp günlük yaşamını sürdürenler var. Standart yaşantımızdan ödün veremediğimiz için tabloyu kalıcı olarak değiştirmeyi başaramıyoruz.

UYARILARI İHMAL EDEN ÇOĞUNLUK VAR

“Kalabalıklara zorunlu olmadıkça karışmamamız gerekirken düğün, cenaze, kutlama ve benzeri toplu etkinlerden yeteri kadar uzak durmayı başaramayan bir kesim var. Devletin tedbirlerini, uzmanların uyarılarını ihmal eden büyük bir çoğunluk var. Maskesiz geziyorlar veya maskesini çenesinin altında taşıyan sorumsuz bir kesim var. Pandemi sürecinde böyle sorumsuzca davranmamalıyız.

KURALLARA DAHA SIKI UYMALIYIZ

Kontrollü normalleşme sürecinde riskimiz düşük başlamış olsak da mutant virüsün de etkisiyle hızlı bir şekilde vaka artışları yaşamış durumdayız. Mutant viürüsün Ankara’da yayılmış olduğunu gözlemliyoruz. Mutant virüsün yayılma hızı da bulaşma hızı da çok daha yüksek. Bu yüzden şu sıralar eskisinden de sıkı bir şekilde bireysel kurallara bağlı kalmalıyız.”

Haberin Devamı


234 GÜN ÖNCE BENZER TABLO

Hürriyet Ankara, 8 Ağustos 2020’de benzer bir tabloyu ‘Koronaya dur de’ başlığıyla manşetine taşımış ve uzman isimlerin önerilerini sayfalara taşımıştı. Uzmanlar ise “Biz tedbirli olmazsak o durmaz” görüşünde birleşerek kentlilere bireysel tedbirlere uyma çağrısı yapmıştı.

Sonuç yine yüksek risk


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!