Sonu bulunamayan rakamı kutluyoruz

Güncelleme Tarihi:

Sonu bulunamayan rakamı kutluyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2011 00:00

Araştırmaları milattan önceye dayanan ve hala süper bilgisayarlarla sonu bulunmaya çalışılan ünlü matematik sabiti “Pi Sayısı”nın anısına ABD’de kabul edilen “Pi Günü” bugün dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Elma Pi pastalarının yenildiği, basamakları notalarla ve kelimelerle eşlenmiş melodi ve şiirlerin okunduğu, ödüllerin dağıtıldığı bu günde, TOBB ETÜ Üniversitesi’nde de kutlama etkinlikleri düzenlenecek.

Tarih formatı

TOBB ETÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ünlü matematik sabiti Pi sayısı anısına kabul edilen “Pi Günü’nün Amerikan tarih formatında 3/14 olarak geçmesi dolayısıyla her yıl 14 Mart’ta kutlandığını belirtti. Bu tarihin aynı zamanda Einstein’ın doğum günü olduğunu dile getiren Akın, Dünyada ilk ‘Pi günü’ etkinliğinin de ABD’nin San Francisco şehrindeki Exploratorium Müzesinde 1988 yılında kutlandığını söyledi.

Bitmeyen hesap

Pİ sayısının tam olarak hesaplanmasına ilişkin araştırmaların bilgisayarın icadıyla hız kazandığına işaret eden Akın, son olarak Kasım 2002’de bir araştırma grubunun beş yıl süren program hazırlama safhasından sonra Tokyo Üniversitesinde süper bilgisayar ile 400 saate aşkın bir sürede 1.24 trilyon basamağa kadar hesapladığını bildirdi.

TOBB Matematik Etkinlikleri Topluluğu tarafından “Pi Günü” etkinliklerinin düzenlendiğini bildiren Akın, bu kapsamda bugün saat 16.30’da bir konferans vereceğini bildirdi. Akın, konferansın ardından çeşitli etkinliklerle “Pi Günü’nün kutlanacağını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!